Video ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII. Poate fi recâștigată încrederea românilor în Poliție și Jandarmerie?

Data actualizării: Data publicării:
academia politie
Sindicaliştii se arată nemulţumiţi de faptul că, timp de 10 zile, niciun oficial al Academiei nu a fost "cel puţin cercetat disciplinar şi nici nu li s-au încetat împuternicirile celor responsabili".

După tragedia de la Caracal, mulți români și-au reconfirmat probabil că experiențele personale pe care le-au avut de multe ori cu autoritățile statului nu sunt numai izolate sau personale, ci din păcate, e radiografia întregii țări. Încrederea în instituții este cu siguranță ceea ce românii și-au pierdut. Poate fi vreodată recâștigată încrederea cetățenilor de către instituții precum Poliția, Jandarmeria? se întreabă jurnalistul Claudiu Pândaru.

În alte țări s-a găsit soluția desființării și reînființării acestor instituții, au fost reclădite de la zero. Da, cred că este un model care ar trebui să se aplice în România, dacă ar fi  voință politică, este de părere jurnalistul Florin Negruțiu.

„În momentul de față, așa cum este construită Poliția Română, instituția riscă să fie dinamitată, sabotată de interese politice și ea nu va răspunde niciodată nevoilor cetățeanului. Șeful Poliției, Buda, este demis în timpul declarației de presă de ministrul Moga, în prima seară de la Caracal, iar Buda avea poziția unui chelner. Această imagine poate fi translatată la nivelul tuturor județelor: în locul ministrului Moga este baronul local, iar în locul șefului Poliției Române este șeful Inspectoratului Județean de Poliție. Modelul acesta, „de la partid”, este perpetuat la nivelul statului. Ce s-a întâmplat la PSD, modul de organizare, cu numiri, cu relații de vasalitate, de rudenie, este translatat la nivelul statului, de aceea vorbim de PSD ca de partidul-stat. Or, eu nu cred că acest partid este capabil să facă reforma în poliție, nu cred în măsurile pe care le-a anunțat ministrul Fifor”, spune Florin Negruțiu.

„Să reformezi Poliția îți trebuie o analiză onestă, trebuie să tai în carne vie, să dai afară proștii, incompetenții, mafioții și ce să vezi? Trebuie să începi cu ai tăi, cu oamenii puși de partid acolo. Crezi că va putea dl Fifor să facă lucrul ăsta? Păi va intra în coliziune, în secunda 2, cu tot CEx-ul, că tot CEx-ul are câte un șef la Poliție. Deci, până când nu se schimbă guvernarea asta, nu putem spera într-o reformă reală a instituțiilor statului român”, arată Florin Negruțiu.

În același timp, Poliția are și o problemă legată de profesionalism, a remarcat Claudiu Pândaru. De unde vin oamenii noi care intră în rândurile Poliției? De la o Academie de Poliție unde aproape întreaga conducere are doctorate plagiate!

Și unde șeful Academiei amenință prin SMS o ziaristă cu moartea, un comportament de tip mafiot, adaugă Florin Negruțiu.

Șeful Academiei pune la punct un mic roman polițist, oricum prost pus în scenă, pentru a amenința un ziarist care investiga diploma plagiat. Deci, aceștia sunt creatorii noilor polițiști. Cred că pe lângă Poliție, dacă ar trebui să discutăm de tăiat în carne vie, ar trebui să tăiem în carne vie și instituția care îi formează pe acești oameni, instituția care îi învață să vorbească sau, mai degrabă, nu-i învață să vorbească, care îi învață să fie umani sau, mai degrabă, nu-i învață, așa cum am văzut în multe cazuri, să fie umani, punctează Claudiu Pândaru.

Editare web: Luana Păvălucă

Partenerii noștri