Editorial Nu vom învinge pandemia dacă nu soluționăm ACUM problema vaccinării universale

Data publicării:
Ovidiu Raețchi
Ovidiu Raețchi
Președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență
Ovidiu Raețchi este președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, structură internațională promovată de statul român pentru a oferi expertiză în domeniul rezilienței partenerilor din NATO și UE. A fost parlamentar de Diaspora (Orientul Mijlociu-Africa), deputat de București și vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților. A publicat „Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann”, „Avangarda Califatului: Istoria intelectuală a jihadismului”, „Tzahal: o istorie a armatei israeliene”, „Russia and Turkey: Enemies with benefits. An unexpected duopoly for the Caucasus and the Middle East”, „Soldatul Putin și filosoful Dughin: civilizația rusă în fața unei noi erori imperialiste”.
un bebelus este vaccinat
Foto: Profimedia

Trebuie să purtăm și să închidem dezbaterea despre vaccinul obligatoriu ACUM.

Peste câteva luni, când vaccinul împotriva coronavirus va fi disponibil, nu ne vom permite să pierdem vremea luptându-ne cu cei care au citit pe Sputnik sau pe un blog fără proprietar înregistrat că vaccinul salvator conține ADN de maimuță sau fosfor și că este creația Diavolului, a extratereștrilor sau, după caz, a masoneriei.

Omenirea duce o luptă mult prea dramatică, pierde zilnic prea multe vieți și își sacrifică fără ezitări economia pentru depăși acest moment – ca să ne permitem să pierdem totul, sau să luăm totul de la capăt, atunci când antivacciniștii vor refuza vaccinarea și vor alege să propage mai departe virusul în virtutea dreptului lor la păreri absurde.

Nu mai trăim astăzi, din păcate, în minunata lume veche din 2019, când ne permiteam – de dragul cultului nostru pentru libertate individuală – să riscăm mici epidemii locale doar pentru a-i menaja pe cei care sfidează toți medicii din lume pentru că au citit pe Facebook că vaccinul provoacă gâlci.

Nu vom putea să mai cedăm în fața lor doar pentru că strigă mai tare și sunt mai agresivi.

Nu ne vom permite să dăm iarăși înapoi – epuizați pur și simplu de atâtea argumente fără nicio noimă, care se încăpățânează însă să iasă în valuri dintr-un soi de văgăună fără capăt.

Poate că e dreptul fiecăruia să facă ce dorește cu corpul său și să se pună în pericol (deși chiar și aici e o discuție privind responsabilitatea noastră), însă cu certitudine acest drept trebuie reanalizat atunci când, expunându-te voluntar unui virus hipercontagios, expui o întreagă comunitate odată cu tine.

Și trimiți la moarte sigură niște bătrâni lipsiți de apărare.

Vă dați seama că toate eforturile de până acum și toate sacrificiile care urmează – toate drepturile la care am renunțat, vremelnic și voluntar, pentru binele general – se vor putea dovedi în zadar în fața unui curent antivaccinist violent (și bine coordonat și alimentat) peste câteva luni?

Trebuie să purtăm și să închidem dezbaterea despre vaccinul obligatoriu ACUM. Avem oricum un proiect legislativ în Parlament – proiect care a fost diluat semnificativ din cauza cedărilor noastre în fața agresivității militante.

Trebuie să dezbatem și să votăm acel proiect urgent, cu toate modificările cerute de perspectiva unui vaccin împotriva coronavirusului care va trebui distribuit urgent.

Partenerii noștri