Editorial Va sacrifica Iohannis, din nou, PNL?

Data actualizării: Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
liliana ruse

“Marcel Ciolacu vrea să aducă PNL într-o situație fără ieșire”. Acuzația, lansată de către deputatul liberal Robert Sighiartău, pleacă de la premisa unui dușman extern, care vrea să îngenunchieze partidul. Doar că PNL n-a avut nevoie să fie atras în vreo capcană, ci a ajuns aici prin forțe proprii, după o serie de mutări politice incoerente și autodistructive, cu ajutor substanțial de la Cotroceni.

Alianța PSD – PNL, unicul proiect al președintelui Iohannis în cel de-al doilea mandat, este, în acest moment, opțiunea cu cea mai mare aderență printre liberali. Continuarea guvernării comune și după 2024 pare singura variantă prin care PNL să rămână la putere și după viitoarele alegeri. Nici PSD nu are altă variantă onorabilă pentru o coaliție guvernamentală, însă interesul social-democraților este un partid liberal slab, care să nu ridice prea mari pretenții la împărțirea posturilor în guvern și, implicit, la distribuirea resurselor bugetare. Pesediștii speră ca PNL să fie atât de slăbit încă să accepte susținerea social-democraților atât la Președinție, cât și la șefia Guvernului și să se mulțumească doar cu niște posturi de ministru.

Începută odată cu ascensiunea politică a lui Nicolae Ciucă, subordonarea totală a PNL față de PSD amenință poziția de lider a acestuia. Adversarii săi din partid îi cer rezultate rapide și un plan clar pentru alegerile din 2024. În ședințele restrânse de partid, lui Ciucă i s-a dat termen până în luna octombrie să-și expună strategia politică. În caz contrar, spun surse din conducerea PNL, se va cere organizarea unui congres extraordinar și alegerea unui nou președinte, care să salveze partidul de la eșecul previzibil la viitoarele alegeri. Confruntat cu o rezistență din ce în ce mai puternică în interiorul partidului, Nicolae Ciucă e forțat să vină în fața conducerii PNL cu o ofertă negociată în prealabil cu PSD. Informațiile privind negocierile pentru formarea Blocului Democratic (alianța PSD – PNL pentru alegeri) nu sunt suficiente pentru a calma nervozitatea din partid. De aceea, Nicolae Ciucă are nevoie de ajutorul lui Marcel Ciolacu pentru a-și consolida poziția. Promisiunea rămânerii la guvernare și după 2024, printr-o înțelegere cu Marcel Ciolacu, este singurul atu pe care președintele PNL îl mai are, în acest moment, în fața liberalilor furioși că partidul decontează greșelile guvernării și ale președintelui Iohannis.

Și premierul Ciolacu are tot interesul ca Nicolae Ciucă să rămână președintele PNL. Maleabil și ușor de manevrat în primul din cauza lipsei de experiență politică, generalul Ciucă este partenerul perfect pentru planurile ambițioase ale liderului PSD. Cu ajutorul lui Ciucă, PSD a reușit performanța ca, timp de aproape 2 ani, să fie la putere și în opoziție, să blameze PNL pentru eșecurile guvernării și să impună modificarea fiscalității în detrimentul mediului privat, lovind în cea a mai rămas din baza electorală a PNL. Pentru Ciolacu, un PNL pe post de junior-partner după alegeri e plasa de siguranță pentru o guvernare în viitorii patru ani. Dacă liberalii eșuează la primul test electoral din anul viitor - alegerile europarlamentare -, atunci PSD poate forța atât susținere candidatului său la prezidențiale, cât și nominalizarea viitorului premier.

Pentru ca strategia lui Ciolacu să aibă succes, e nevoie ca Nicolae Ciucă să rămână președintele PNL. Orice alt președinte de partid l-ar pune în încurcătură: unul care să-i amintească faptul că Iohannis a adus la putere PSD și i-a dat premierul; că alianța cu PNL a făcut din PSD un partid frecventabil în ochii Occidentului; că fără PNL, PSD ar fi nevoit să guverneze cu sprijinul AUR, ceea ce i-ar demola lui Ciolacu orice șansă de a fi primit în marile cancelarii.

Sigur că rolul de avocat al PNL ar putea fi preluat de către Klaus Iohannis. După experimentele eșuate care au transformat partidul liberal într-o formațiune instabilă, fără lideri autentici, nimeni nu mai crede că Iohannis e străin de ce se întâmplă în partid. Doar că președintele e preocupat doar de cariera sa post-Cotroceni. Conform relatărilor presei, Iohannis vizează funcția de Înalt Reprezentat al UE pentru Politică Externă și Politici de Securitate, pentru care are nevoie de sprijinul Guvernului, deci al lui Ciolacu. Iar istoria celor două mandate prezidențiale ne arată că Iohannis n-are nicio ezitare să sacrifice PNL. Desigur, în interesul țării.

Partenerii noștri