11 rangeri, pe 38.000 de hectare

Data publicării:
rangeri hd
Însoțesc grupurile de turiști, oferă ghidaj de specialitate, îi amendează pe cei care nu respectă legea muntelui, păzesc lacurile de braconieri, refac marcajele turistice, repară popasurile și întrețin refugiile. Sunt numai câteva dintre lucrurile pe care le au de făcut rangerii din Parcul Național Retezat. Sunt doar 11 oameni care trebuie să acopere nu mai puțin de 38.000 de hectare. Ar trebui să fie 76, potrivit normelor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, care arată că fiecărare 5 kilometri pătrati de arie protejată ar trebui să îi revină un ranger.

Cei 11 rangeri din Parcul Național Retezat își împart treburile pentru ca totul să fie făcut când trebuie și cum trebuie. Zilele lor de muncă încep dimineața devreme și se încheie de multe ori după lăsarea întunericului.

„Pentru rangerii din Retezat nicio lună din an nu poate fi considerată perioadă de odihnă. După încheierea sezonului turistic, pe rangeri îi așteaptă foarte multe chestiuni administrative de rezolvat” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Avem de strâns gunoaiele care au mai rămas din timpul verii. Refacerea panourilor, întreținerea sediilor pe perioada iernii, foc, curățenie”, spune Alin Dăjulesc, ranger, Parcul Național Retezat.

„Suntem 11 rangeri pe o suprafață de aproape 40 de mii de hectare, asta înseamnă că unui ranger îi sunt arondate aproape 4.000 de hectare, este enorm de mult, ar fi nevoie la o administrație de parc național de cel puțin 40-50 nu doar de rangeri”, adaugă Alin Ivașcu, ranger, Parcul Național Retezat.

În alte state europene, rangerii se ocupă doar de partea turistică a ariilor protejate. În Retezat, tot ei sunt și cei care trebuie să îi depisteze pe braconieri, una dintre provocări fiind aceea de a împiedica pescuitul ilegal de păstrăvi în cele 10 lacuri glaciare din masivul muntos.

„Este foarte greu ca 10 rangeri să patruleze non stop în această zonă, în zona alpină, la peste 2000 de metri, unde sunt lacurile glaciare. Este foarte greu să acoperim toate lacurile pe toată perioada”, mai spune Alin Ivașcu.

În sezonul cald, în Parcul Național Retezat ajung chiar și 1000 de turiști, in fiecare zi.

„Supraveghem activitățile, însoțim grupuri de turiști, grupuri de la școli, de la elevi, facem multe activități împreună cu școlile”, explică Ioan Dăjulesc, ranger, Parcul Național Retezat.

Cei care se ocupă de administrarea ariei recunosc că ar avea nevoie de mai mulți rangeri. Consideră însă că cele 76 de posturi recomandate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, cea mai importantă asociație de protecție a naturii pe plan mondial, sunt prea mult.

„E cam mult, adică în clipa de fata nici nu stiu ce as face cu atatia oameni daca ar fi să fie. Ne descurcăm cu ce avem la îndemână”,este de părere Zoran Acimov, directorul Administrației Parcului Național Retezat.

Parcul Național Retezat, aflat pe teritoriul județului Hunedoara, a luat ființă în anul 1935. Din anul 1979 a fost recunoscut ca Rezervație a Biosferei. Uniunea Internțională pentru Conservarea Naturii, cea care recomandă suplimentarea numărului de rangeri, a fost înființată în urmă cu aproape 8 decenii și are în componență peste 80 de state din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Piesa "Water" a făcut-o celebră, nisipul a îmbrăcat-o la Met Gala. Tayla, luată pe sus de 4 bărbați și cărată...
Film Now
Filmul care dă startul sezonului cinematografic de vară cu un debut dezamăgitor: 28 de milioane de dolari, în...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Demi Moore, răvășitoare la MET Gala 2024, într-o rochie cu un croi extravagant. Actrița, prima persoană care...