Sari la conținut

Bolnavi ținuți în saloane insalubre. Pavilioanele Spitalului TBC sunt obiectul unui proces de revendicare

De cum vin ploile, la pavilionul pentru copii, angajaţii se luptă cu apa care intră prin pereţi. Acoperişul vechi, pe o parte se repară şi pe alta se strică.

"Vine sezonul ploilor şi atunci se fac infiltraţii şi există riscul să avem scurt-circuite şi să fie un regim pentru copii nu foarte plăcut. Nu avem unde să îi mutăm, singura soluţie este cu găleata, de pe unde curge să punem o găleată să colectăm apa şi să aşteptăm vreme bună să ne repare cineva acoperişul", spune dr. Monica Lascu - şeful Secţiei de Pneumologie Infantilă.  

Secţia pentru copii este doar una dintre clădirile care fac obiectul unui proces de retrocedare. Alte două clădiri sunt cerute în instanţă de proprietarul de drept.

Şi pavilioanele unde sunt internaţi pacienţii adulţi sunt vechi de peste 150 de ani. Acest lucru înseamnă că aici nu se pot face decât reparaţii imporvizate, până când instanţa va da o decizie definitivă în acest caz. Igrasia şi mucegaiul sunt ţinute sub control an de an, prin reparaţii curente, zugrăveli şi igienizări.

"Pe lângă problemele pe care le are spitalul legate de deficitul de personal, dotarea cu echipamente medicale, o problemă prioritară este şi situaţia juridică a clădirilor. În acest context, noi aplicăm măsurile de reparaţii, de igienizare curente, dar din păcate nu putem investi pentru reparaţii capitale, reabilitări totale sau reamenajări de spaţii", declară Gabriel Moraru - directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov.

Pentru că nu poate să facă investiţii în clădiri care nu-i aparţin, Consiliul Judeţean aşteaptă un verdict final din partea instanţei.

"Există discuţii pentru relocarea acestor secţii, dar orice discuţie este de prisos fără o decizie definitivă a instanţei. Suntem dispuşi să plătim despăgubiri în schimbul acestor clădiri", spune Mihai Popa - vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov

Spitalul de Pneumoftiziologie are şapte pavilioane în care pot fi internaţi 150 de pacienţi. Aici sunt îngrijiţi bolnavi din Braşov, dar şi din judeţele Covasna şi Harghita, care nu au secţii specializate în tratarea TBC.

Pe aceeași temă