Sari la conținut

Colţul de rai dintre dealurile Covasnei

Din Târgu Secuiesc sunt doar 20 de kilometri pe șosea, pe sub Munții Bodocului, spre Bixad, până la Balvanyos. Stațiunea se află la o altitudine de 900 de metri și le oferă turiștilor toate bogățiile pe care pământul le scoate la suprafață, de la ape minerale potabile, până la cele de tratament și mofete numai bune pentru tratat boli ale aparatului cardiovascular sau locomotor. Nu degeaba Peștera Sulfatară e unul din cele mai vizitate obiective turistice din Balvanyos.

Grota este, de fapt, galeria de intrare a unei foste mine de sulf. Aceasta este, și în prezent, emanația de gaz de mofete cu cel mai mare debit din Europa: peste 3.000 de metri cubi pe zi.

Nivelul gazului din Peștera Sulfatară e lesne de văzut, dupp depunerile de sulf de pe pereți. Apele minerale de aici sunt folosite fie în bazine, fie la izvoare amenajate - pentru băut. Mlaștina Buffago, în care emanațiile de gaz creează un spectacol unic, ori ruinele cetății medievale, de asemeni, locuri care merită văzute la Balvanyos. Chiar dacă majoritatea turiştilor vin în sezonul cald, e bine de ştiut că zona are un farmec aparte iarna. Cei care se aventurează pe vârful Ciomatu, la peste 1.300 de metri altitudine, au parte deseori de un peisaj de vis. În plus, preţurile în aceasta perioadă a anului sunt mai mult decât convenabile.

"Avem clienți corporate, care organizează teambuilding-uri la noi și avem clienți individuali, în general familii cu copii, tineri, oameni care doresc să petreacă timpul liber într-o manieră plăcută și relaxantă", spune Olimpia Gaspar, director de operațiuni hotel 4*.

Primele amenajări balneare au fost făcute în zonă la sfârșitul secolului 19. În ultimii ani, un fost sanatoriu s-a transformat aici în hotel de patru stele, iar un centru SPA ultramodern va fi deschis în toamna acestui an. Stațiunea oferă, în prezent, aproximativ 500 de locuri de cazare. Și o mulțime de amintiri frumoase pentru turiști, indiferent de motivul care i-a adus aici.

"Noi o zicem și lumea o zice, aici e Viagra Covasnei. Exista și un banc: Zice că cine vine la Balvanyos o dată și stă o săptămână, a doua oara numai nevastă-sa sau prietena face rezervarea", spune Daragus Attila, primar Turia.

Șapte trasee de diferite dificultați îi așteaptă, în parcul de aventuri de la Balvanyos, pe cei care adoră să fie la înălțime și la propriu. Preţurile nu sunt prohibitive. Un bilet pentru trei ore de cățărat, echilibristică pe cabluri și coborâri amețitoare pe tiroliana costă între 23 și 29 de lei pentru copii și 39 de lei, pentru adulți.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Zoltan Racz