Sari la conținut

COVASNA. Cinci unităţi şcolare se închid

Zeci de elevi din judeţul Covasna vor începe şcoala în alte unităţi de învăţământ. Asta pentru că şcolile şi grădiniţele unde au învăţat îşi vor închide porţile din lipsă de elevi. Un astfel de caz este în localitatea Dobolii de Jos unde mergeau copiii care urmau şcoala în limba română. Pentru că au mai rămas doar doi copii unitatea se va închide iar elevii vor fi trimişi la Sfântu Gherorghe. Vestea închiderii şcolii le-a fost comunicată celor două familii abia joi.

"Ştiţi cum e la noi, toate sunt invers făcute. Trebuia să ne spună înainte ca să ştii ce să faci cu copilul ăla. Acum trebuie şi uniformă şi rechizite. Trebuie să văd că nu ştiu cum o să fie cu transportul", a spus Ibolya Râpeanu - bunica elevului

" În urmă cu 5 ani s-a desfiinţat secţia maghiară. Bine am găsit alternativă, am adus copii la centru de comună, după care s-a desfiinţat secţia română, noi nu avem secţie română în ilieni, deşi am finanţat şcoala, e funcţională. Aceşti copii vor urma clasele I şi II- a", a spus Fodor Imre - primar Ilieni 

Şi grădiniţa din localitatea Zoltan va rămâne închisă în 15 septembrie iar cei doi copii vor merge la grădiniţa din Ghidfalău.

"Din anii precedenţi am observat că sunt părinţi care duc copii de nivelul grădiniţei sau chiar la clasele primare la oraş. Din acest motiv tot mai drastic se reduce numărul efectivelor de clasă şi am ajuns în această situaţie", a declarat Zoltan Zsigmond - director Şcoala Generală Ghidfalău. 

Vestea închiderii şcolii din Zoltan a venit după ce în urmă cu un an primăria reabilitase clădirea. Cele 5 unităţi de învăţământ din judeţul Covasna vor fi închise din motive financiare.

"Neavând un număr destul de copii pentru a susţne aceste grupe respectiv clase copii vor fi transportaţi la centrul financiar la unitatea de bază cu microbuzl şcolar ", a declarat Judith Laszlo - şef birou salarizare ISJ Covasna 

În urma recensământului în localitatea Ghidfalău este un efectiv de 254 de copii însă în unităţile din comună sunt înscrişi doar 190.