Învaţă într-o şcoală modernă

Data publicării:
SCOALA FELDIOARA

Clădirea veche de 130 de ani a fost extinsă şi reabilitată. Numărul de săli de clasă a fost suplimentat de la şase la zece, iar la mansardă au fost amenajate şi două laboratoare. Şcoala are acum o sală de sport modernă, vestiare, grupuri sanitare dar şi o sală de mese unde elevii îşi pot mânca pachetele de acasă, în pauze. Ca să primească finanţarea europeană, proiectul Primăriei din Feldioara a trebuit să includă şi câteva elemente de inedit.

"Noua clădire a şcolii din Feldioara este nu doar frumoasă şi primitoare ci şi eficientă din punct de vedere energetic. Încălzirea este făcută aici cu ajutorul unui sistem inteligent, prin pardoseală, iar mare parte din încăperile de la etaj primesc lumină direct de la soare, astfel consumul de energie este unul minim", relatează  Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

"Prin încălzirea în pardoseală, cu pompe de căldură, am adunat punctajul necesar şi am făcut ca acest proiect să treacă. O altă componentă, zic eu, trecerea de la vechi la nou, care, cu sprijinul arhitectei, a realizat lucrul acesta foarte bine", spune Sorin Taus - primarul comunei Feldioara.

În plus, şcoala are sistem de supraveghere video, este dotată cu toate echipamentele necesare în caz de urgenţă, iar scările de acces dintre etaje au fost dotate cu lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi.

"Foarte bine pentru un copil să înveţe în condiţii bune, să aibă laboratoare unde să se poată dezvolta aşa cum trebuie. Având condiţii şi performanţele vor fi pe măsură", spune un părinte.

Din 2013, de când a început reabilitarea, copiii din clasele I-IV, au fost nevoiţi să înveţe, după-amiaza, în clădirea altei şcoli din comună, unde nu există spaţiu suficient pentru toţi. Programul a devenit obositor pentru micuţi.

"Venim foarte târziu şi nu prea avem timp de joacă, am şi canto, cor, şi nu prea mai am timp să îmi repet, îmi fac temele foarte târziu", spune un elev.

"E foarte greu, pentru că se suprapune pe programul de masă şi de somn al elevilor şi asta îi face să fie un pic distraşi de la activitatea şcolară", spune Claudia Râpeanu - învăţătoare.

Începând de luni cei 250 de elevi vor scăpa de programul obositor, pentru că vor fi transferaţi în noul corp de clădire. Reabilitarea şcolii a costat cinci milioane de lei, din care aproximativ 100.000 de lei sunt bani de la bugetul comunei Feldioara, iar restul, fonduri europene.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Construcția fabuloasă făcută de Ceaușescu de frica rușilor, care acum este considerată de străini una dintre...
Digi FM
Cătălin Bordea, reacție după mesajul transmis de fosta soție: „Nu am loc de ăștia doi în gânduri”
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, hârjoneală în mare, la St. Tropez. Ea, în costum de baie, el a preferat să stea...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea...
Newsweek
Cine l-a lăsat pe Nicolae Ceaușescu fără replică la o vânătoare? „Du-te naibii cu ursul tău!”
Digi FM
Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi Louis urmărind finala Euro 2024. Imaginea a făcut...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Shannen Doherty a semnat actele de divorț cu o zi înainte să moară. Renunțase la banii pe care-i cerea lui...
UTV
Prima reactie a lui Catalin Bordea dupa ce Livia a postat o noua imagine cu Spike. “Nu am loc de astia doi in...