Sari la conținut

Locul în care sunt păstrate tradiţiile armenilor

Biserica Armenească din Dumbrăveni este dovada bună-stării comunităţii armeneşti de odinioară și este unul dintre cele mai importante edificii ale arhitecturii religioase baroce din Transilvania. O construcție impunătoare, a cărei înălțare a durat 24 de ani. Din 1766 pâna în 1790.

"Este deosebită, în primul rând prin faptul că a fost închinată Sfintei Elisabeta, pe altarul principal se vede fresca cu Regina Elisabeta împărţind pâine copiilor sărmani şi, de asemenea, altarul care reprezintă creştinismul armenilor, botezul regelui Trinidad al III-lea de către sfântul Grigore Iluminatorul în anul 300" povesteşte Ion Călinescu - membru comunitatea armenească.

În timp, biserica a supraviețuit mai multe dezastre naturale, însă a devenit ușor asimetrică. Totuşi, pentru că este o construcţie masivă, s-au păstrat majoritatea elementelor de odinioară. Alături de această biserică, vizitatorii pot admira şi castelul principelui de Transilvania, Mihail Apafi. A fost o proprietate foarte valoroasă, însă astăzi doar trei din cele 42 de încăperi mai sunt folosite.

"Era înconjurat de apă, cu pod pe lanţuri şi cu nişte grădini princiare. Era practic castel de vânătoare şi reşedinţă de vară şi, în acelaşi timp, oficialii care veneau din alte ţări erau primiţi aici", a spus Ion Călinescu - membru comunitatea armenească.

Astăzi, doar poveştile frumoase au mai rămas din unul dintre cele mai cochete proprietăţi ale grofilor transilvăneni.

Legenda spune ca Principele Transilvaniei vroia să facă legătura între această reşedinţă de vară şi cea în care locuia pe timp de iarnă printr-un tunel de aproximativ 15 kilometri. Prin acesta se circula cu căruţa, iar rolul să era de refugiu în cazul în care popoarele migratoare atacau.

Deşi aceste monumente sunt valori care au dăinuit sute de ani, puţini mai sunt cei care le vizitează. Cei mai mulţi turişti sunt străini şi vin mai mult vara. Pentru ei, la Dumbrăveni există locuri de cazare la hoteluri de trei stele.

În împrejurimi, turiştii mai pot vizita Biserica de la Bierthan, Cetatea Sighişoarei sau pe cea a Mediaşului.


Reporter: Ioana Mihai
Operator: Zoltan Racz