Sari la conținut

Marina caută cadeţi în Harghita

"Nu vă gândiţi că este armata aia de care auzeaţi voi în poveşti cu paşi, flotări şi salturi şi...", cpt. Nicoleta Burlacu, militar Flotila Fluvială Brăila.

Explicaţiile le-au primit elevii de clasele a XI-a şi a XII-a de la liceul Sfântul Nicolae din Gheorgheni. Ofiţerii şi subofiţerii din Marină au încercat să le explice că armata nu e aşa drastică precum îşi imaginează ei, dar nici nu va fi o facultate ca oricare alta.

"Nu vine nimeni să te radă în cap, nu... Te-aş mai tunde, într-adevăr, un pic, dar e vorba de imaginea pe care o ai, pentru că şi eu dacă veneam acum în faţa ta roz în cap şi uşor punkistă, nu ştiu dacă mă mai luai chiar de bună...", cpt. Nicoleta Burlacu, militar Flotila Fluvială Brăila.

"E o profesie chiar foarte interesantă şi sunt cu gândul să fac şi eu ceva pe viitor, adică m-a atras chiar foarte tare", spune un elev.

"Eram în dubii către Poliţie sau Jandarmerie, dar acum, că am auzit noi informaţii, poate fi o şansă să încerc", spun alt elev.

"Nu aş putea să spun despre interesul lor în Forţele Navale cât de mare este sau cât de puţin dar tineretul de astăzi, şi elevii şcolii mele, aş vrea să afle despre toate posibilităţile şi toate ofertele, apoi, după ce au cunoştinţă despre aceste lucruri, pot singuri să stea, să gândească şi să îşi aleagă", Baricz Anna - directorul Liceului "Sfântu Nicolae", Gheorgheni.

În acest an, Liceul "Sfântul Nicolae" are 42 de absolvenţi, din două clase.

"Sperăm, prin acţiunea de astăzi, de la Liceul Teoretic "Sfântul Nicolae", să avem măcar un candidat. Dacă vom avea un candidat, înseamnă că acţiunea noastră şi-a atins scopul", lt. col. Cristian Pavel - purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române.

Academia Navală şi Şcoala de Maiştri nu au avut niciodată un candidat din Harghita. Forţele Navale s-au promovat şi în Miercurea Ciuc, printr-o expoziţie de uniforme şi obiecte marinăreşti, prima de acest fel organizată în judeţ.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan