Mârzescu, spitalul nimănui

Data publicării:
MARZESCU

Departe de a ne duce cu gândul că ne aflăm în curtea unui spital, corpurile de la Mârzescu arată mai degrabă ca un ansamblu de construcţii părăsite. În ciuda eforturilor medicilor şi a conducerii Spitalului Judeţean Braşov, care face frecvent lucrări de igienizare a interioarelor, este evidentă nevoia unei intervenţii urgente pentru reabilitarea celor şapte clădiri.

"Ar trebui să arate calumea, cum arată toate alea... Renovează toate porcăriile şi le ţin goale, cum vine aia? Şi cu ăsta, de atâţia ani, nu fac nimic", spune un pacient.

"Nu arată a spital, arată a spital de nebuni, a azil arată.  Nu este zugrăvit şi miroase ciudat, nu ştiu...", spune o braşoveancă.

"Personalul e de calitate, muncesc cum trebuie, dar condiţiile, din păcate, sunt cele pe care le vedeţi", spune o braşoveancă.

Pavilionul Mârzescu găzduieşte secţiile de ORL şi Oftalomologie, Nefrologia şi Oncologia Spitalului Judeţean Braşov. Conducerea unităţii face tot posibilul ca să păstreze spaţiile într-o stare decentă, dar reuşeşte cu greu. Bugetul e mic, iar nevoile prea mari.

"Se pune problema exteriorului care, bineînţeles, trebuie refăcut, reabilitat termic, dar fondurile ar fi mult prea împovărâtoare pentru spitalul nostru.  Bugetul lunar e în jur de şase milioane, 300.000 de lei. Bani care trebuie să meargă pe salarii, pe utilităţi... Exact! Salarii, utilităţi, medicamente, materiale sanitare, reactivi, hrană, spălătorie", Daniela Neculoiu - managerul Spitaului Judeţean de Urgenţă Braşov.

În 1942, municipalitatea a donat terenul pe care a fost ridicat spitalul, Ministerului Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale, Administrațiunea Generală a Casei Sănătății pentru Clădiri Spitalicești. Cele aproape trei hectare au fost înscrise în Cartea Funciară, însă nu şi clădirile, construite ulterior. Acestea sunt menţionate de-abia într-o Hotărâre de Guvern din 2001, ca aparţinând domeniului public al judeţului. În 2007, plenul Consiliului Judeţean aprobă trecerea lor şi a terenului aferent Spitalului Mârzescu din domeniul public în cel privat. Se voia vânzarea lor şi construirea unui spital nou, lângă Braşov. Primăria nu a fost de acord. Actul de donaţie din '42 venea cu prevederi clare.

"Acel teren poate fi utilizat doar pentru clădiri care au destinaţie de activitate medicală, de spital, policlinică. În cazul în care se înstrăinează, trebuie să se condiţioneze menţinerea activităţii medicale pe suprafaţa acelui teren. Ce se întâmplă dacă este vândut fără să se ţină cont de această condiţie? Se rezoluţionează contractul, iar terenul trece înapoi în proprietatea municipiului Braşov", Sorin Toarcea - purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. 

Nici terenul şi nici clădirile de pe el nu au mai fost vândute. Dar a apărut o nouă problemă: Al cui este spitalul? În urma donaţiei, ar fi rămas al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Prin Hotărârea din 2001, al Consiliului Judeţean. Aşa a apărut un proces între cele două părţi, care încă este în curs, şi care are ca obiect stabilirea dreptului de proprietate asupra spitalului.

"În data de 17 martie a avut loc procesul, aşteptăm să se dea decizia, să vedem ce s-a pronunţat instanţa şi să hotărască: rămâne al Casei Naţionale de Sănătate şi îl dă în administrare Consiliului Judeţean sau Spitalului Judeţean, vedem, găsim o formulă de colaborare şi e foarte bine, pentru că acea clădire, din păcate, se degradează", Adrian Gabor - vicepreşedinte CJ Braşov.

Până când instanţa nu se va pronunţă, nimeni nu va investi în reparaţii majore la spital.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Replica îndrăzneață a lui Zelensky la gafa lui Biden, care l-a numit „Putin” în două cuvinte
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Adele ar urma să revină la Londra, după opt ani în care a trăit în SUA. Un apropiat a rupt tăcerea: „Ar vrea...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Amezi uriașe pentru folosirea apei potabile la grădină și piscină. „Eu consum pentru piscină și la două sate...
Newsweek
VREMEA Harta care spune că lumea e în pericol iminent. România fierbe la 44 grade, în roșu întunecat
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Kate Hudson, vară perfectă cu familia, în Italia și Grecia. Lăudată pentru naturalețea ei și firescul cu care...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...