Ministrul Agriculturii, de vorbă cu fermierii din Covasna

Data publicării:
MINISTRUL AGRICULTURII 050913

Covasna, cel mai mic judeţ din ţară, are cele mai multe terenuri cultivate, adică jumătate din suprafaţa pe care o ocupă. Astfel, singura şansă de dezvoltare a zonei este agricultura. Pentru aceasta, însă, este nevoie de bani. Problema subvenţiilor prea mici, pe care le primesc crescătorii de animale şi cultivatorii din judeţ, în comparaţie cu impozitele pe care oamenii le plătesc la stat, a fost unul dintre subiectele dezbătute la intalnire.

"Vrem să arătăm că judeţul Covasna sunt crescători şi producători agricoli aşa cum vreţi dumneavoastră şi domnul Ponta. Dar nu prin vorbe. Acei oameni trebuie ajutaţi", afirmă Otov Moise, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Covasna, în discuţia cu ministrul Agriculturii.

Fermierii vor ca judeţul Covasna să primească sprijin financiar pentru a-şi lucra pământul în condiţii bune. Drept răspuns, ministrul Agriculturii, a precizat că totul va depinde de productivitatea pe hectar şi a dat ca exemplu media europeană.

"În timp ce în Franţa, productivitatea medie depăşeşte 5 tone, în România media era de 2,65 de tone la hectar. Din acest motiv, subvenţiile din Franţa sunt duble. Astăzi, productivitatea medie pe un an agricol foarte bun, anul 2013, este de 3,45 de tone la hectar", declară Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Ministrul susţine şi ideea flexibilizării legislaţiei astfel ca oamenii să poată fi despăgubiţi pentru pierderile pe care le au din cauza dăunătorilor. Totul este, deocamdată, în stadiu de proiect.

Potrivit ministrului Agriculuturii, din anul 2015 subvenţiile vor creşte, astfel că fiecare cultivator care are peste 30 de hectare cultivate va primi 150 de euro pentru fiecare hectar, iar cei care au până în 30 de hectare cultivate vor primi 175 de euro. Crescătorii de animale vor primi şi ei 150 de euro pe cap de animal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri