Postliceala, soluţia celor fără bacalaureat

Data publicării:
POSTLICEALA

George Codrea a terminat şcoala profesională la Colegiul Tehnic "Transilvania" din Braşov. După ce a absolvit, tânărul a considerat potrivit să se angajeze în domeniu şi a renunţat la ideea de a urma o facultate. După mai bine de doi ani de muncă în Irlanda de Nord, George s-a întors în Braşov, unde este tehnician la o companie de aici. Acum îşi doreşte să urmeze o şcoală postliceală, ca să se perfecţioneze." O diplomă în plus nu strică niciodată. Totuşi, de ce postliceală şi nu facultate? În 2011, după ce am luat bac-ul, m-am uitat pe internet, dar nu m-a atras nimic", ne povesteşte tânărul.

Mulţi absolvenţi de liceu au ales această cale. Aceştia au la dispoziţie 16 astfel de şcoli, adică 21 de clase, în întreg judeţul Braşov, iar calificările sunte şi ele destule.

La Liceul Tehnologic Silvic "Nicolae Rucăreanu", de exemplu, sunt disponibile 30 de locuri, iar durata de scolarizare este de 2 ani. Programa cuprinde, pe lângă modulele de specialitate, şi module de cultură generală, care ajută la dezvoltarea personală a elevilor, cum sunt cel de Comunicare Profesională într-o limbă modernă, cel de management al proiectelor sau de Tehnologia Informaţiei.

Pentru a urma această şcoală postliceală, candidaţii nu dau examen de admitere decât dacă numărul lor îl depăşeşte pe cel al locurilor alocate. Alta este situaţia, însă, la Şcoala Postliceală Sanitară de la Colegiul de Ştiinţe "Grigore Antipa". "Noi avem o tradiţie în domeniul de sănătate, fiind fost liceu sanitar, din 1990 s-a reînfiinţat Şcoala Postliceală Sanitară, iar anul acestora putem să le oferim absolvenţilor de liceu trei clase",  Dana Alexandrescu - director Şcoala Postliceală Sanitară.

Aici sunt disponibile 90 de locuri. Selecţia este, însă, foarte strictă. Candidaţii dau examen la biologie, materia de clasa a XI-a, Anatomia şi Fiziologia umană. Cursurile durează trei ani, iar la sfârşitul lor, absolvenţii obţin calificarea de asistent medical generalist. Înscrierile au loc în perioada 2-6 septembrie, iar examenul va avea loc în 10 septembrie. Cei care care intră pe locurile cu taxă vor plăti 1.800 de lei pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri