Sari la conținut

Prea puţini bani pentru despăgubiri

Anul trecut, usul i-a distrus lui Bartalis Attila un sfert din cultura de porumb. Omul a făcut imediat plângere la primărie şi şi-a întocmit dosarul ca să îşi poată recupera paguba de 9.000 de lei.

"Am chemat de la mediu comisia, şi de la consiliu, totul, a filmat, iar am făcut dosarul, nici nu au aprobat. Astăzi am primit informaţii. Prin telefon, că nu au aprobat, nu ştiu, aproape după un an şi spune că nu aprobăm", spune Bartalis Attila, păgubit.

Alt sat, aceleaşi probleme. De această dată, ursul a dat iama în ciurda de vaci a lui Tamas Csaba.  Fermierului i-a fost subevaluată paguba, dar chiar şi aşa nu primit niciun ban până acum.

"Juninca costa 3.200 şi a zis că recuperează numai jumate. Cererea a fost acceptată, după o jumătate de an de zile am primit "accept" de la Braşov că e acceptat şi trimisă la Bucureşti şi încă altceva n-a mai venit, niciun răspuns", a spus Tamas Csaba - păgubit. 

Oamenii se tem ca anul acesta să nu aibă pagube şi mai mari, pentru că sălbăticiunile au început deja să iasă din pădure după hrană. Asta deşi anul trecut animalele sălbatice au început să iasă abia în luna iulie.

"Chiar acum înainte cu două săptămâni s-a întâmplat cazul când un urs a atacat ciurda şi a omorât patru capete bovine", a spus György József - primarul din Ciucsângiorgiu.

Ministerul Mediului dă despăgubiri doar celor care au pagube create de animalele sălbatice protejate de lege: urs, lup sau râs.

Pentru a primi despăgubirile, agricultorii trebuie să demonstreze în primul rând că au avut pe terenuri fie sperietori, fie garduri electrice ori diverse alte obiecte pentru a îndepărta animalele sălbatice iar fermierii trebuie să demonstreze că animalele au fost păzite în timpul atacului.

"Un număr de 122 de persoane au fost despăgubite din cele peste 1.000 care au solicitat anul trecut şi au fost alocate sume de bani, 185.000 de lei", a spus Ioan Criţ, director ITRSV Braşov.

"Este prea birocratizată toată procedura, ea trebuie schimbată şi condiţiile de acordare a despăgubirilor trebuie înlesnite o protecţie iraţională a urşilor o să ducă şi la mai multe pagube", a spus Tanczos Barna - fost secretar de stat în Min. Agriculturii.

Anul trecut cele mai multe pagube produse de animalele sălbatice au fost în culturile oamenilor, în special în zonele montane.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: George Oltean