Prea puţini bani pentru despăgubiri

Data publicării:
PAGUBE URS

Anul trecut, usul i-a distrus lui Bartalis Attila un sfert din cultura de porumb. Omul a făcut imediat plângere la primărie şi şi-a întocmit dosarul ca să îşi poată recupera paguba de 9.000 de lei.

"Am chemat de la mediu comisia, şi de la consiliu, totul, a filmat, iar am făcut dosarul, nici nu au aprobat. Astăzi am primit informaţii. Prin telefon, că nu au aprobat, nu ştiu, aproape după un an şi spune că nu aprobăm", spune Bartalis Attila, păgubit.

Alt sat, aceleaşi probleme. De această dată, ursul a dat iama în ciurda de vaci a lui Tamas Csaba.  Fermierului i-a fost subevaluată paguba, dar chiar şi aşa nu primit niciun ban până acum.

"Juninca costa 3.200 şi a zis că recuperează numai jumate. Cererea a fost acceptată, după o jumătate de an de zile am primit "accept" de la Braşov că e acceptat şi trimisă la Bucureşti şi încă altceva n-a mai venit, niciun răspuns", a spus Tamas Csaba - păgubit. 

Oamenii se tem ca anul acesta să nu aibă pagube şi mai mari, pentru că sălbăticiunile au început deja să iasă din pădure după hrană. Asta deşi anul trecut animalele sălbatice au început să iasă abia în luna iulie.

"Chiar acum înainte cu două săptămâni s-a întâmplat cazul când un urs a atacat ciurda şi a omorât patru capete bovine", a spus György József - primarul din Ciucsângiorgiu.

Ministerul Mediului dă despăgubiri doar celor care au pagube create de animalele sălbatice protejate de lege: urs, lup sau râs.

Pentru a primi despăgubirile, agricultorii trebuie să demonstreze în primul rând că au avut pe terenuri fie sperietori, fie garduri electrice ori diverse alte obiecte pentru a îndepărta animalele sălbatice iar fermierii trebuie să demonstreze că animalele au fost păzite în timpul atacului.

"Un număr de 122 de persoane au fost despăgubite din cele peste 1.000 care au solicitat anul trecut şi au fost alocate sume de bani, 185.000 de lei", a spus Ioan Criţ, director ITRSV Braşov.

"Este prea birocratizată toată procedura, ea trebuie schimbată şi condiţiile de acordare a despăgubirilor trebuie înlesnite o protecţie iraţională a urşilor o să ducă şi la mai multe pagube", a spus Tanczos Barna - fost secretar de stat în Min. Agriculturii.

Anul trecut cele mai multe pagube produse de animalele sălbatice au fost în culturile oamenilor, în special în zonele montane.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Alexandru Ciucu, reacție dură după ce Alina Sorescu a spus că nu le lasă pe fiicele lor la concertele ei: „Nu...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Spitalul-model de provincie care a atras medici prin investițiile și facilitățile oferite. De la închidere...
Newsweek
Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor: "Copiii încă...
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cum arată Fran Drescher, spumoasa bonă din "Dădaca", la 67 de ani. Zâmbetul cuceritor și licărul din privire...
UTV
(VIDEO) Dinu Maxer primeste 'fasole' in loc de desert la un restaurant de lux. Internautii l-au corectat...