Sari la conținut
News Alert

Răvăşitul oilor, pe ploaie

După o vară întreagă de muncă, ciobanii au coborât de la munte şi au venit la târgul din Bran cu ce au ei mai bun. I-au ademenit pe vizitatori cu brânzeturi tradiţionale ori cu bulzul pregătit în aer liber, la ceaun.

"Avem pastramă la grătar, bulze ciobănești făcute tot la grătar și produse..carne.pastramă, toate sunt ale noastre. Pastrama o bagi la saramură, o sărezi bine, o scoți, îi bagi cimbru și ce trebuie pe ea și o prăjești", explică un cioban.

Niciun turist n-a plecat cu mâna goala.

"Multe produse tradiționale, am cumpărat un pic... pastramă de oaie...", spune un vizitator.

Câinii ciobăneşti ai păstorilor au devenit vedetele unui concurs de frumuseţe.

"Participă cele 4 rase naționale respectiv ciobănescul românesc mioritic, ciobănescul carpatin, ciobănescul de Bucovina și ciobănescul românesc corb", a precizat Sebastian Fleșieru - Președintele Clubului Crescătorilor de Ciobănesc Românesc Corb.

Astra este din rasa ciobănesc românesc mioritic şi 2 ani. Pe cât e de mare, pe atât e de blândă, spune proprietarul ei.

"E un câine echilibrat din punct de vedere al temperamentului, sociabil să zic așa, face paza casei, neîncrezător în străini și o femelă de care ne bucurăm toată familia", spune Ovidiu Tătar- stăpânul câinelui.

Petrecerea de Răvășitul oilor a durat două zile, în care oamenii au făcut cumpărături, au ascultat muzică populară și au gustat din bunătățile tradiționale. Producătorii au cerut între 20 și 40 de lei pentru un kilogram de brânză, iar o porţie de pastramă a costat 10 lei.


Reporter: Mădălina Zamfir
Operator: Lucian Păculea

Pe aceeași temă