Sâmbure de afacere profitabilă. Producţia şi comercializarea nucilor aduc bani fermierilor 

Data publicării:
NUCI SIBIU

Doamna Maria Popa se mândreşte cu producţia de nuci de anul acesta, care o depăşeşte cu mult pe cea de anul trecut.

"Sper că va fi dublă faţă de anul trecut! Anul acesta sunt foarte, foarte multe şi se spune că o să fie o iarnă foarte grea după nucile care sunt în copaci", ne povesteşte Maria Popa

În plus şi calitatea sâmburilor este mai bună faţă de alţi ani, datorită ploilor din ultima vreme, spune gospodina.

Pe piaţa internatională un kilogram de nuci în coajă costă până la 15 euro, în funcţie de calitate şi de soi. Nucile sunt vândute şi în pieţele din marile oraşe, însă la un preţ de două ori mai mic faţă de cel de export. Kilogramul de nuci costă în jur de 30 de lei, în pieţele de la noi.

Din astfel de fructe se fac dulceţuri şi mâncăruri dar şi ceaiuri sau produse cosmetice. Cheltuielile, pentru întreţinerea unui hectar de livadă de nuci, se ridică la maxim 300 euro anual, însă veniturile înregistrate din vânzarea lor pot fi chiar şi de 10 ori mai mari, spun experţii. În judeţul Sibiu, spre exemplu, producţia de nuci a înflorit anul acesta şi se apropie de 80 de tone.

 "Anul acesta avem o producţie mai bună, sperăm noi, în jurul a 3.000 de de kilograme pe hectar. După ce intră pe rod, miezul de nucă este apreciat atât în ţară, cât şi în străinătate", declară dr.ing. Ilie Farca, consilier în cadrul Direcţiei Agricole Sibiu.

Potrivit statisticilor, România este unul din principalii producători de nuci din Uniunea Europeana şi al 7-lea producător la nivel global.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri