Sari la conținut

Studenţii români, pe pista de la Silverstone 

Membrii echipei BlueStreamline lucrează intens ca să termine monopostul cu care vor concura peste 2 săptămâni pe pista de la Silverstone, din Marea Britanie, la cea mai mare competiţie de "Formula Student" din lume. Echipa este formată din 20 de coechipieri, studenţi la Universitatea Transilvania.  Nu este primul monopost construit. Tinerii au început proiectul în 2009 şi de atunci continuă să-l perfecţioneze. 

"Anul acesta toate sistemele au fost îmbunătăţite de la transmisie, suspensie, direcţie, ergonomie, şasiu. Încercăm atât să optimizăm sistemul dar şi să îl uşurăm, deoarece greutatea este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale noastre", spune Teodor Poienaru, team leader.

Studenţii au început proiectarea monopostului anul trecut în noiembrie iar în iarnă s-au apucat de construcţie. Maşina proiectată de ei ajunge la 100 de km pe oră în 4,2 secunde.

"Aproximativ 70% din ce vedeţi aici fabricăm în atelierul acesta, cu resurse proprii, cu poate capacităţi tehnologice nu de foarte mare nivel, dar ce este într-adevăr pisese de precizie pe această maşină am reuţi să găsim în Braşov şi în afara Braşovului parteneri industriali care ne-au susţinut prin implementarea proiectelor tehnice dezvoltate de studenţi", povesteşte Mihai Comşiţ, coordonator proiect

La competiţia de la Silverstone sunt promovaţi tinerii ingineri iar studenţii vor concura alături de alţi 148 de participanţi din ţări precum Marea Britanie, Germania, Iran sau India.

"Vorbim de echipe care au monoposturi de 90-100 de kg, iar noi mergem cu monopostul undeva la 250 de kg şi motoarele sunt identice. Deci e clar că avem deja un dezavantaj. Noi putem recupera în schimb de ceea ce ţine de pilot, pilotaj, de trase", susţine Vlad Ţoţu, pilot.

Maşinile sunt testate timp de 2 zile din punct de vedere tehnic şi abia apoi urmează cele patru probe dinamice de acceleraţie, de skitpet, autocros şi cea de anduranţă. Competiţia va începe pe data de 9 iulie pe circuitul de la Silverstone, acolo unde a avut loc, în 1950, prima etapă a campionatului mondial de Formula 1. În prezent circuitul măsoară 5, 891 de kilometri.