Alba. Obicei străvechi înainte de postul Paştelui

Data publicării:
TRADITII ALBA

Tradiţia le cere membrilor cetei să se întâlnească la marginea satului, unde îşi discută strategia. Apoi pornesc pe uliţe şi se opresc la poarta fiecărei gospodării. Tinerii primesc bani ca răsplată, pentru că au alungat spiritele rele din case.

Fiecare întruchipează câte un personaj.

"Eu sunt costumat în lup, care are un butuc legat cu un lanţ. Cu butucul acesta batem în porţi, în gardurile oamenilor chiar şi în unele maşini ca să alungăm duhurile rele şi să trezim oamenii să iasă pe stradă să ne vadă", a spus unul dintre ei.

"Fiind îmbrăcat în dac, pe mine m-au pus şeful făşangilor, să ducem tradiţia mai departe", a afirmat altul.

Spectacolul făşangilor din Cetea este cunoscut şi dincolo de graniţele satului, iar oamenii vin şi din alte localităţii ca să-i vadă pe tineri.

"Alungă spiritele rele, aşa e obiceiul din moşi strămoşi. (...) Îi aşteptăm, că e o distracţie pentru noi", a spus o localnică.

"Mi se par foarte ciudaţi, la început m-am speriat puţin, dar acum m-am obişnuit. Îi foarte frumos locul, sunt foarte frumoase obiceiurile, e prima dată când vin aici", a afirmat o tânără.

"Este un obicei care vine din cele mai vechi timpuri, din epoca dacică. Reprezintă un obicei de iniţiere şi de purificare spirituală", a explicat Ionel Sârbu, organizator al evenimentului.

După ce trec pe la fiecare gospodărie în parte, membrii cetei organizează o petrecere cu banii pe care i-au câştigat. Aceasta este ultima sărbătoare a comunităţii locale, până la Paşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri