Sari la conținut

Boboteaza, sărbătorită de creştini

Înaltpreasfinţitul Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, le-a vorbit credincioşilor despre însemnătatea zilei de 6 ianuarie, în care este sărbătorit Botezul lui Isus Hristos.

"Domnul Hristos botezându-se, regenerează tot cosmosul, sfinţeşte firea apelor, sfinţeşte natura", le-a spus acesta celor prezenţi.

15.000 de sticle au fost pregătite pentru agheasmă, de Arhiepisopia Clujului. Ca în fiecare an, oamenii s-au înghesuit să primească apa sfinţită. Deşi au stat la rând şi o oră, credincioşii spun că efortul a meritat.

Şi în sate, bisericile au fost pline de oameni. Locuitorii din Limba, judeţul Alba, păstrează şi acum un vechi obicei: odată ajunşi acasă, sfinţesc cu agheasmă toată gospodăria, dar şi animalele.

"La Bobotează se merge la biserică, se ia apă sfinţită, acasă se botează toate animalele, se sfinţeşte casa şi seminţele pentru primăvară, pentru a rodi şi pentru a fi sănătoase", a explicat un localnic.

"Astăzi, toată firea apelor este plină de har, ori în ce loc s-a făcut sfinţirea acestei ape mari, importante, pe care creştinii o iau cu dragoste, o duc în casele lor, binecuvântează şi ei casele", a precizat şi Marius Piştănilă, preotul localităţii.

Boboteaza este sărbătorită în 6 ianuarie de creştinii ortodocşi şi catolici.