Sari la conținut

Creme clujene premiate la Bruxelles

Trei ani de muncă, sute de încercări şi ingrediente importate din toată lumea. Astfel a reuşit o clujeană să creeze cea mai bună cremă împotriva ridurilor din Europa. Pentru asta s-a folosit de celule de stem şi uleiuri vegetale, iar formula finală reduce adâncimea ridurilor cu peste 25%.

"Iniţial, a fost din celule stem din măr şi apoi a tot evoluat până când am ajuns să alegem arganul, pentru că această soluţie acţionează asupra celulelor stem din dermă. Prima reţetă a fost în 2011. Atunci am început să lucrăm la ea şi produsul finit, deci anul trecut, a fost reţeta finală", a declarat Simona Neamţu, inginer chimist.

Ingredientul care le-a adus medalia de aur vine tocmai din Japonia. Clujeanca a reuşit să creeze cu ajutorul lui o cremă antistrălucire a feţei, fără a folosi ingrediente chimice.

"Pentru tenul normal şi mixt este o problemă cu matifierea şi reglarea sebumului şi ne-am gândit să alegem tot un produs natural, pentru acest efect, deoarece în general se folosesc polimeri, iar noi am ales această pudră de orez, să fie tot de origine vegetală", a mai precizat Simona Neamţu.

Puţin cunoscute în România, cremele produse la Cluj, peste un milion la număr, sunt exportate în toată lumea.

"Am exportat aproape în toată lumea, începând din Canada, ajungând în Europa, Austria, Denamarca, Italia. În Asia, se caută ingrediente precum măceşele pentru vitamina C, în Orientul Mijlociu, produse pentru albire", a explicat Ina Ferhane, manager export.

Producătorii clujeni estimează că medaliile câştigate le vor aduce creşterea de aproape nouă ori a exporturilor. De asemenea, producţia fabricii din Cluj va creşte cu 70% în următorul an, cu ajutorul fondurilor europene.