Sari la conținut

Eroul din Constanța va studia la Yale

Ziua în care, în plină stradă, Răzvan Azamfirei a salvat viața unui bărbat de 49 de ani lovit de o mașină scăpată de sub control este descrisă de tânărul voluntar ca o zi obișnuită. A învățat asta în miile de ore petrecute alături de echipajele SMURD, alături de care a participat în ultimii ani la zeci de misiuni. Astfel a deprins nu doar tainele intervențiilor pe muchie de cuțit, ci și dragostea pentru această meserie.

”Fiecare caz pe care îl întâlnești este un caz special și din fiecare caz ai ceea ce învăța și practic toate astea, activitatea de aici te face să te hotărăști dacă medicina este pentru tine și dacă chiar o să îți placă ce vei face”, spune tânărul.

Răzvan a hotărât fără să ezite că viața și cariera lui vor fi legate de medicină. Încă din clasa a X-a, Răzvan a început voluntariatul dar și demersurile pentru înscrierea la Yale University, una dintre cele mai mari instituții de învățământ din lume. Crăciunul i-a adus tânărului medicinist și o veste de mult timp așteptată: din vara anului viitor, alături de câțiva dintre cei mai promițători tineri de pe mapamond, pe poarta universității, în calitate de student la medicină.

”Am încercat cumva să îmi distrag atenția de la momentul respectiv, să îmi găsesc preocupări cumva să treacă mai repede timpul. Când se apropia ora respectivă simțeam așa cum îmi bate inima mai tare. Eram foarte emoționat. Am deschis pagina respectivă exact la miezul nopții, a apărut un buldog și niște cuvinte prin care mă felicitau că am fost admis”, își amintește Răzvan.
”Toate persoanele care sunt admise acolo sunt extraordinare prin ceva anume. Fie că sunt muzicieni care au cântat pe marile scene ale lumii, fie că sunt ateți de talie mondială, toate persoanele se remarcă acolo prin ceva anume și cred că este un mediu foarte potrivit pentru mine”, adaugă tânărul student la Yale.

Nopțile în care a stat în gardă, ca voluntar, alături de colegii săi de pe ambulanțele SMURD l-au ajutat să învețe tehnici și proceduri chiar de pe teren. Medicii care l-au inițiat în meserie pe Răzvan au văzut imediat potențialul său și l-au acceptat rapid ca fiind unul de-al lor.

”Este o persoană foarte serioasă, o persoană înțeleaptă, și cu multă dedicare și pasiune. Chiar erau perioade în care zi și noapte se afla printre noi, atât în serviciul de urgență cât și în intervențiile din pre-spital. Pune mult suflet în tot ce face. Își dă cu toată silința interesul. Se vede că îi place medicina, i-a plăcut de noi, nouă ne-a plăcut de el”, spune Judit Pavel, medic primar de urgență în Tîrgu Mureș.

Răzvan Azamfirei va începe aventura sa la Yale University din august 2015, imediat după examenul de Bacalaureat.