Foştii angajaţi Nokia au devenit antreprenori

Data publicării:
nokia

Foștii salariați au reuşit acest lucru printr-un program european de reintegrare în muncă, prin care fiecare disponibilizat a primit suma de 1.800 de euro pentru a putea da viaţă unei afaceri, la care până nu demult doar visa.

Este și cazul Vioricăi Coste, care a rămas fără nicio sursă de venit după ce, în 2011, pe poarta fabricii companiei finlandeze din Jucu a fost pus lacătul. Banii primiţi i-a investit într-o fermă cu 80 de oi, două vaci şi un bivol. Femeia produce acum brânzeturi, lapte şi iaurturi naturale în propria gospodărie. "După terminarea Nokia, am avut noroc că ne-au dat banii ăştia. Am cumpărat ceva oi şi mergem înainte pe afacerea asta cu oile, cu vacile, că stând la ţară trebuie să lucrezi ceva ca să traieşti. Din lapte fac caş şi duc caş la vânzare la piaţă", explică femeia.

Cazul ei nu este unic. Alţi 63 de oameni au folosit cei 1.800 de euro primiţi prin programul de reconversie profesională pentru a începe o afacere proprie.

"Afacerea este pe producţie de legumicultură conţinând solare şi o suprafaţă de 3 hectare şi 75 de arii. În general, în solarii mai facem culturi de roşii şi castraveţi, urmând ca afară să fie pusă varză extra timpurie, povestește Gheorghe Avram, unul dintre foștii angajați ai fabricii de la Jucu.

Mihaela Hristea este acum comerciant. "Am fost operator pe o linie asamblare, dar acum comercializez furaje şi cereale. Aveam ideea mai demult, dar n-am avut sursa financiară şi a fost un plus acest curs", spune femeia.

"Este o cifră extraordinară să porneşti deodată 64 de noi afaceri. Este un lucru foarte important faptul că ele au şi reuşit şi le-au dat independenţă acelor oameni şi i-au făcut stăpâni pe viaţa lor şi le-au asigurat o perspectivă, deci nu mai depind de un angajator. Este un lucru pe care trebuie să îl stimulăm", spune Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Compania Nokia a disponibilizat în 2011 peste 1.600 de muncitori de la fabrica din comuna Jucu. Mai bine de trei sferturi dintre aceştia şi-au găsit un nou serviciu prin intermediul programului european de reintegrare pe piaţa muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri