Sari la conținut

Peste 50% din elevii clujeni sunt bursieri

Mai mult de jumătate dintre elevii clujeni de gimnaziu şi liceu primesc burse de merit. Aproape 15.000 dintre cei 25.000 de copii, care învaţă în clasele V - XII, au medii peste 8,50 şi primesc o bursă cuprinsă între 90 şi 120 de lei.

La Liceului Teoretic "Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca, numărul elevilor care iau note mari este atât de mare, încât profesorii au fost nevoiţi să ridice limita de la care se acordă bursele.

"În 2012 - 2013, am avut 650 de burse. Anul acesta avem 779 de burse pe care le acordăm elevilor. Nu putem să prindem toţi elevii. V-am spus că ultima media de la care se dă bursă este 8,94. Nu ne ajunge bugetul şi am făcut împărţirea în aşa fel încât să cuprindem şi celelalte burse", a declarat Marinela Zamfir, directorul Liceului Teoretic "Nicolae Bălcescu".

Creşterea numărului de bursieri va costa bugetul local cu aproape 2 milioane de lei mai mult faţă de sumele alocate în anul şcolar trecut.

"Nu va fi foarte uşor de a mai găsi o sumă de bani de aproape 2 milioane de lei la ceea ce noi am avut prognozat, având în vedere datele de anul trecut. La o viitoare rectificare bugetară, va trebui să găsesc o soluţie de 1,9 milioane de lei pentru a acoperi ce am aprobat în buget şi necesar", a explicat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Bugetul total acordat pentru învăţământ în 2014 de autorităţile din Cluj-Napoca se ridică la 182 de milioane de lei, cu 30% mai mult decât în anul precedent.