Recuperare interactivă prin joc

Data publicării:
PROGRAM MIRA

Albinuţa, Sunetele animalelor sau Pianul virtual sunt o parte dintre cele 12 jocuri video incluse în programul de recuperare inventat de cei patru clujeni. Sistemul a fost dezvoltat în 2011, în vremea în care tinerii erau studenţi la Facultatea de Matematică şi Invormatică a Universităţii Babeş-Bolyai. Cu acest proiect, tinerii s-au clasat printre primele şase echipe în cadrul unui concurs internaţional de profil. Anul următor, lucrurile au luat avânt.

"Am realizat că pentru a continua proiectul, cel mai important lucru ar fi să îl înfiinţăm drept companie. Şi acest lucru s-a întâmplat într-adevăr în Anglia, şi acest lucru s-a întâmplat prin intermediul Healthbox Europe, un accelerator de start-up-uri ce oferă o finanţare iniţială şi mentorat în zona de business şi medical", a afirmat Andrei Cantea, dezvoltator.

Jocurile dezvoltate de cei patru informaticieni funcţionează cu ajutorul unei camere video speciale, care citeşte mişcările corpului în spaţiu. Pentru a câştiga, pacientul trebuie să facă o serie de exerciţii clasice de recuperare, precum genuflexiuni sau mişcari ale umărului. Pe lângă jocuri, există şi o parte dedicată specialistului.

Tinerii lucrează în continuare la îmbunătăţirea programului, iar pentru acest lucru, colaborează cu medici de la mai multe clinici din ţară şi străinătate.

"Deja am început să dezvoltăm jocuri pentru recuperarea vorbirii şi urmează şi mai multe jocuri pentru autism. Am colaborat şi încă colaborăm cu Universitatea din Manchester, cu câteva spitale din Manchester, cu Central Manchester Foundation Trust. Sunt şi câteva spitale din Londra care au fost foarte încântate de produsul nostru", a spus Alina Călin, dezvoltator.

Una din clinicile în care funcţionează acest program este complexul de servicii socio-medicale Maria Beatrice din Alba Iulia. Aici sunt aduşi, pentru recuperare, copii cu dizabilităţi motorii din toate judeţele ţării. Este şi cazul familiei Ion care, de un an vine în fiecare lună la Alba Iulia pentru sesiunile de recuperare.

"Iustin vine cu mare drag aici, în special pentru el MIRA este miracolul centrului", a spus Camelia Ion, mama unuia dintre copiii care frecventează centrul.

Cuceriţi de acţiunea jocului şi sunete, copiii uită problemele medicale. Aceasta este principalul avantaj al recuperării prin joc, pentru că în acest fel este atenuată durerea, iar refacerea este mai rapidă. Medicii de la clinica din Alba Iulia au folosit până acum metoda în cazul a 20 de copii.

"Este vorba de copii diagnosticaţi cu paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză spastică, hemipareză. Programul MIRA este într-o continuă dezvoltare, astfel încât apar joculeţe noi şi copii, în momentul în care ajung la un potenţial maxim la un joc, apare un alt joc care le captează interesul", a declarat Ionuţ Moldovan, medic primar recuperare.

Programul de recuperare prin joc este disponibil de câteva luni pe piaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri