Sari la conținut

Reşedinţă nobiliară, lăsată în paragină

Castelul din Jucu a fost construit înainte de anul 1900 de contele Teleki, fost cancelar al Transilvaniei. În perioada Imperiului Austro-Ungar, în acest castel, contele îşi caza oaspeţii în timpul partidelor de vânătoare. Trecerea anilor, indiferenţa şi furturile l-au transformat într-o ruină. Doar amintirile mai evocă farmecul clădirii de altă dată.

"Era foarte frumos: flori, parc curat, ceva nemaipomenit. De la an la an s-a destrămat", spune unul dintre localnicii din Jucu.

Castelul a fost folosit o perioadă de Staţiunea de Cercetare de la Jucu. În 2004, clădirea a intrat, printr-o hotărâre de guvern, în proprietatea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, alături de alte terenuri din comună.

Conducerea universităţii a inclus castelul într-un plan de investiţii în urmă cu şase ani, însă din cauza crizei economice, lucrările nu au mai început.

"Rămâne ca în continuare să căutăm posibilitatea de a include această reabilitare şi transformare în centru de pregătire, dacă apar oportunităţi de finanţare", a declarat Doru Sabău, purtător de cuvânt al USAMV Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, primăria din comuna Jucu ar dori să investească în reabilitarea castelului, printr-un parteneriat public-privat.

"Primarul a insistat în ultimii ani să preia acest imobil de la universitate, pentru a-l valorifica. Clădirea, dacă ar fi readusă la parametrii la care a fost iniţial, deci dacă ar fi reconstruită, ar prezenta un punct de interes pentru turişti", susţine Aurel Marc, reprezentant al Primăriei Jucu.

Reabilitarea castelului contelui Teleki din Jucu ar costa aproximativ un milion de euro.