După ce a provocat un scandal, Egiptul s-a răzgândit și nu mai renovează una dintre cele trei piramide din Giza: „Nu vă faceți griji”

Data publicării:
peisaj cu piramidele de la giza
Un fost ministru a declarat că „piramidele sunt în siguranţă”. FOTO: Shutterstock

Egiptul a renunţat la planul său controversat de placare cu granit antic a piramidei lui Menkaura, cea mai mică dintre cele trei piramide majore din Giza, a anunţat într-o declaraţie un comitet format de ministrul Turismului din această ţară, informează Reuters.

Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor, a anunţat planul luna trecută, declarând că acesta va fi „proiectul secolului”.

Dar vestea că monumentul antic ar putea fi modificat a stârnit foarte repede un val de proteste pe plan internaţional, determinând autoritatea egipteană pentru antichităţi să revizuiască proiectul. Piramidele egiptene sunt singurele dintre cele şapte minuni ale lumii antice care au supravieţuit până în zilele noastre.

Dintre piramide, cea a lui Menkaura a fost proiectată pentru a fi îmbrăcată în granit şi nu în calcar. Doar 16-18 straturi de granit au fost instalate înainte ca lucrările să fie oprite, aparent din cauza morţii lui Menkaura, în jurul anului 2503 î.Hr.

De-a lungul secolelor, furturile, intemperiile şi prăbuşirile au dus la dispariţia mai multor straturi, lăsând doar şapte straturi în timpurile moderne, deşi numeroase blocuri de granit prăbuşite au rămas încă împrăştiate în jurul bazei piramidei.

Mostafa Waziri a declarat că proiectul de înlocuire a granitului va continua doar după un an de scanare şi documentare.

„Comitetul de revizuire a piramidei Menkaura s-a opus în unanimitate reinstalării blocurilor de granit cu rol de înveliş, împrăştiate la baza piramidei încă de acum câteva mii de ani”, a precizat joi comitetul într-un comunicat.

Zahi Hawass, un fost ministru al Antichităţilor egiptene care a condus comisia, a declarat că ar fi imposibil de determinat locul în care trebuia să fie amplasat iniţial fiecare bloc de granit. Înlocuirea lor ar necesita, de asemenea, ciment, ceea ce ar distruge piramida.

Un fost ministru a declarat că „piramidele sunt în siguranţă”

„Ceea ce vreau să spun este să nu vă faceţi griji, piramidele din Giza sunt în siguranţă şi nu li se va întâmpla nimic. Oameni de pretutindeni mă sună, îmi trimit scrisori, e-mailuri. Ei sunt îngrijoraţi. Nu fiţi deloc îngrijoraţi, piramidele sunt în siguranţă şi nimeni nu se poate atinge de piramida lui Menkaura”, a declarat Zahi Hawass pentru Reuters. 

Comitetul format din şapte membri şi-a dat acordul iniţial pentru excavarea gropilor cu bărci ale piramidei Menkaura, asemănătoare gropilor în care se aflau bărcile faraonice din scoarţă de copac găsite lângă piramida lui Khufu, adiacentă celei a lui Menkaura, dar numai după un „studiu ştiinţific clar şi detaliat”.

„În arheologie, nu trebuie să te grăbeşti. Dacă te grăbeşti, vei distruge situl. Este important pentru orice fel de lucrare care se va face în situl piramidelor să se realizeze mai întâi un studiu, care ne va spune apoi ce să facem”, a adăugat Zahi Hawass.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri