Vieţi salvate prin programul de screening

Data publicării:
screening

Peste 80.000 de femei din întreaga Transilvanie au participat în ultimii 5 ani la programele de screening.

"Aproape 6.000 de femei aveau leziuni displazice numai în acest an şi mai bine de 10% au fost tratate, prevenind în acest fel apariţia cancerului la femeile respective. Aici este teritoriul în care putem vorbi despre vieţi salvate", spune Florina Nicula, coordonator al Centrului de Prevenire şi Control al Cancerului.

Medicii spun că, de o vreme, cancerul apare la pacienți din ce în ce mai tineri, spre deosebire de acum un deceniu, când era considerat o boală a persoanelor în vârstă.

"Observăm mutaţii în istoria naturală a bolilor, într-adevăr tratăm paciente tinere, cu afecţiuni cu totul şi cu totul excepţionale în aceste grupe de vârstă", declară Patriciu Achimaş-Cădariu, managerul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca.

"Este o tendinţă de creştere mondială, se respectă şi la noi. Sunt boli sau localizări canceroase, care în timp vor devansa bolile cardiovasculare", explică Alexandru Irimia, fost manager al Institutului Oncologic.

La Institutul Oncologic din Cluj-Napoca se prezintă în fiecare an peste 13.000 de pacienţi pentru investigaţii şi stabilirea unui diagnostic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri