Sari la conținut

Bâlciul de pe pasarelă. Turiştii din Mamaia fac slalom printre tarabe, fast food-uri şi baruri

Lată de numai 3 metri, pasarela îşi schimbă aspectul treptat dintr-un loc preferat de romantici pentru o plimbare, într-un centru comercial cu bere, hamsie şi cartofi prăjiţi.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Ca să ajungă dintr-un capăt în altul al pasarelei, turiştii trebuie să facă slalom printre fast-fooduri, cafenele şi terase."

Mulţi turişti se aşteptau să aibă parte de o plimbare liniştită, fără zgomotul asurzitor din boxe şi fără miros de prăjeli, dar au rămas dezamăgiţi.

Simion Sălăvăstru, turist: "Sunt tare kitschoase, deci e primul an, nu ştiu dacă anul trecut au fost că nu am fost aici în Mamaia, dar mi se pare kitsch, cel puţin aia cu mâncare mi se pare infectă, deci nu aş putea să mănânc de acolo."

Comercianţii spun că nu îi încurcă deloc pe turiştii care vin să se bucure de priveliştea di largul mării şi de adierea vântului.

Ionel Ocu, bucătar: "Ne adaptăm mediului întotdeauna! Nu este o problemă, spaţiul este suficient, pentru cupluri, e spaţiu destul de lejer".

În realitate, pe un sfert din pasarelă, spaţiul de promenadă s-a îngustat la jumătate, aşa că este destul de greu ca doi oameni să treacă unul lângă altul.

"Probabil o să se umple toată faleza, tot pasajul ăsta o să se umple de terase de genul acesta", a spus un turist.

Cristian Bărhălescu, consultant în turism: "O dată în viaţă poţi să mănânci deasupra mării, pe o astfel de terasă, alţii, bineînţeles se vor simţi deranjaţi de mirosuri, de bar, de mâncare. Faptul că va fi mai înghesuit, e adevărat, dar va fi un motiv în plus să se construiască şi alte pasarele care să acopere solictările turiştilor."

Reprezentanţii Primăriei Constanţa susţin că activitatea comercianţilor este legală, dar spun că, totuşi, inspectorii de control al municipalităţii ar trebui să mai treacă din când în când pe la ei ca să verifice dacă s-au extins mai mult decât prevede legea.

Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa: "Bine, acum din câte reţin eu pasarela este relativ îngustă, adică nu permite un aflux, e doar de promenadă, dar, încă o dată, trebuie să respecte planurile care s-au făcut, deci s-au făcut pe baza unor autorizaţii date de primărie. În caz contrar trebuie corpul de control, dar nu s-a depus nicio reclamaţie în acest sens".

Pasarela porneşte de pe plaja din mijlocul staţiunii şi face legătura cu digul din larg, acolo unde a fost amplasat un debarcader, pentru navele de agrement care vor face croaziere până în Portul Tomis. Pentru această investiție au fost cheltuiți aproape 5 milioane de lei, bani din bugetul Primăriei Constanța și al Ministerului Turismului.

reporter: Paul Greavu
operator: Mihai Ciobanu

Pe aceeași temă