Sari la conținut

Sat, fără străzi. În localitatea Zorile, viitura a măturat și asfaltul. Au rămas cratere de 4 metri

 

La aproximativ două săptămâni de la potop, satul arată ca după război.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Nu ne aflăm la ieşirea dintr-o peşteră, ci pe strada sau, mai degrabă, ÎN strada Primăverii din localitatea Zorile. Acestea sunt efectele ploilor torenţiale care au căzut pe data de 19 iunie."

În unele zone, oamenii sunt blocaţi. Nu mai au cum să ajungă la câmp sau pe strada principală. Acolo, craterele au până la patru metri adâncime.

Primăria nu are bani să refacă drumurile. Bugetul comunei pentru anul acesta este de 3,4 milioane de lei și ajunge strict pentru plata salariilor și a utilităților. Acoperirea cu piatră a craterelor, pe cei cinci kilometri afectați costă două milioane de lei.

Beinur Rașit, viceprimar Adamclisi: "Noi am făcut un memoriu și către cancelaria prim ministrului, Prefectura știe deja. Domnul prefect a zis că ne sprijină atât cât poate și sperăm să obținem acești bani."

În unele zone nu mai există drum. Doar fâșii înguste de-o palmă. Pământul uscat adus de viitură în casele oamenilor este folosit acum să se astupe cât de cât gropile imense. 

Radu Fălosu, angajat Primăria Adamclisi: "Am fost în vale, am adus piatră. Am cărat de la cămin, de acolo, piatră să astup gropile astea să poată să treacă mașinile la câmp, la recoltat."

Pământul tasat nu va rezista mai mult de câteva zile, iar pe multe dintre drumurile din localitate nu se poate circula nici cu maşini de teren. Soluția ideală ar fi asfaltarea străzilor în întreaga comună, dar suma este uriaşă: un milion de euro.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea