Sari la conținut

Şi caii au fost bozezaţi. 59 de armăsari s-au întrecut în frumuseţe şi viteză

Comuna Mihail Kogalniceanu din Constanţa este una dintre puţinele localităţi din ţară în care s-a păstrat viu acest obicei vechi de mai bine de un secol.

Nu numai armăsarii de rasă au participat la competiţiile de frumuseţe. Printre impozantele cabaline înalte de peste un metru şi 60 de centimetri s-au strecurat ponei şi măgăruşi.

Corneluş Stoica, proprietarul poneiului: "Zicea cineva că a vrut să ţi-l cumpere. Aaa, daa. Ce-ţi dădea pe el? O maşină. Şi nu ai vrut? Nuuu. De ce? Că e sufletul meu şi mă joc toată ziua cu el."

Cei 59 de cai, ponei şi măgăruşi au defilat pe strada pincipală din comună şi au trecut, pe rând, prin faza unui juriu foarte exigent care le-a acordat note pentru frumuseţe.

Dumitru Fătu, arbitru: "Se dă notă pentru frumuseţea calului, cât de bine îngrijit e, cum arată şi, la fel, atelajul, dacă este bine întreţinut. Câţi de 10 aţi dat până acum? Vreo patru."

Câştigători la frumuseţe au fost caii Beauty şi Marcel, cai româneşti, de povară.

Mihai Făşie, câştigătorul secţiunii "Frumuseţe": "Nu mă aşteptam. Juriul hotărăşte. Este meritul animalului şi al stăpânului care îl întreţine."

A urmat cursa de viteză. Locul I a aparţinut câştigătorului de anul trecut, calul Whiskey, dar care a alergat cu un alt jokeu.

Ion Cristea, proprietarul lui Whiskey: "Eu l-am luat ca amintire, nu l-am dat altcuiva. L-am luat ca amintire să îl ţin până oi muri eu sau calul."

Competiţia a fost una acerbă mai ales că şi premiile puse la bătaie de Primărie şi Consiliul Local au fost pe măsură: 500 de lei pentru locul întâi, 400 pentru locul II, 300 pentru locul trei.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru