Un covor scump cât o maşină. A fost ţesut manual, în urmă cu mai bine de o sută de ani

Data publicării:
covoare persane


Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Toate aceste covoare sunt lucrate manual şi au fost aduse tocmai din Iran. Carpeta pe care m-am aşezat costă nu mai puţin de 4000 de dolari. Una asemănătoare a fost vândură, anul trecut, la o licitaţie din New York cu suma de 10.000 de dolari".

Covorul A fost lucrat manual şi se pare că este o piesă extrem de rară.  Aly, pasionat de antichităţi: "Mi-au trebuit şase luni să îl găsesc în Iran. Mi-a fost foarte greu să găsesc acest gen de covor chiar şi în Iran, dar îl avem spre vânzare".

Acum un secol, femeile iraniene lucrau o astfel de operă de artă în şase sau chiar opt luni, în funcţie de complexitate şi mărime.

Covorul este decorat cu motive geometrice tradiţionale Iranului iar culoarea roşie este definitorie pentru perioada în care a fost lucrat.

"Privind nuanţele, pornind de la capăt şi la imaginile reprezentante, ne dăm seama cu aproximaţie cât de vechi este, iar acela are 100 de anui. Este o antichitate", a spus Aly. 

Pentru oamenii cu dare de mână şi pentru cei pasionaţi de astfel de obiecte de colecţie preţul de 4.000 de dolari nu este exagerat. Dar pentru un om cu venituri modeste, covorul este la fel de scump ca un autoturism second hand. 

"Aceasta este o maşină aproape nouă, fabricată în 2008, cu puţini kilometri rulaţi iar, ca preţ, se apropie de cel al covorului fabricat în Iran", a spus Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa.

Oamenii spun că toate covoarele aduse de Aly sunt foarte frumoase.

Mulţi au închis ochii şi au încercat să-şi imagineze cum ar sta o carpetă atât de scumpă şi de rară în propria lor sufragerie, însă preţul i-a făcut să se trezească la realitate.

Au admirat, au pus întrebări şi au trecut mai departe. Spun că Moş Crăciun e auster şi anul acesta. Nu le poate aduce daruri atât de costisitoare.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri