Sari la conținut

300 de blocuri din Craiova, anvelopate din toamnă. Primăria se aştepta la o avalanşă de cereri  

300 de blocuri din Craiova vor fi anvelopate din toamnă. Deşi era aşteptată o avalanşă de cereri pentru reabilitarea termică, nici 10 la sută dintre blocurile oraşului nu s-au pus pe listă. Pentru a-i convinge pe proprietari de utilitatea proiectului, anul trecut, primăria a anvelopat gratuit două blocuri din Craiova. Locatarii spun că se simte diferenţa în preţul facturii.

Proiectul de reabilitate prevede şi schimbarea instalaţiilor interioare, dar şi tocăria din termopan. Un lucru bun, spun proprietarii, pentru că investiţia se simte la factură.

„Vara este mult mai răcoare, iarna e căldură suficientă”, spune un bărbat.

Primăria a experimentat anveloparea a două sisteme, unul cu polistiren şi altul cu panouri de aluminiu. Experţii tehnici spun însă că ambele variante sunt viabile, atât timp cât sunt schimbate şi instalaţiile interioare.

„Este un lanţ care trebuie urmat, de la anvelopare, până la a vedea cu cât a scăzut costul energiei şi în cât timp, adică să se amortizeze, omul plăteşte nişte bani, dar trebuie să vadă de ce i-a plătit”, spune Zenovia Culcea, auditor energetic.

Specialiştii spun că facturile la întreţinere scad cu cel puţin 30 la sută, iar contribuţia anuală a proprietarilor este de 100 lei, timp de 10 ani. Primăria a finalizat proiectarea şi se aşteaptă fondurile. Termenul de executare a lucrărilor este stabilit a fi cuprins între trei şi cinci luni.

„Acum, aşteptăm doar ok-ul ministerului şi fondurile ca să putem demara licitaţia pentru reabilitare. Eu zic că va începe undeva prin luna septembrie-octombrie a acestui an”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 20 de milioane de euro, dintre care 60% reprezintă fonduri europene. Restul, de 40%, va fi suportat de autorităţile locale şi asociaţiile de proprietari.