Obligaţii noi pentru părinţii care pleacă la muncă în străinătate

Data publicării:
050913 munca parinti copii

Părinţii care pleacă la muncă în străinătate vor fi obligaţi să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte. De asemenea, ei trebuie să desemneze şi o persoană în grija căreia rămâne copilul. Sunt prevederi incluse într-un proiect de lege aprobat de deputaţi, care vizează protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Mihaela Ciuciulete munceşte de un an în Italia. Şi-a lăsat cei trei copii, Cristina, Alex şi Andreea, în grija mamei. Înaintea începerii noului an şcolar va veni în România, pentru că doi dintre copii urmează să meargă la şcoală. La plecare ar putea fi nevoită să completeze câteva acte, prin care notifică autorităţile că lasă copiii în grija bunicii. Iulica Ciuciulete spune că asta nu va reprezenta o problemă, pentru că este încântată să aibă grijă de nepoţi.

„Să meargă acolo, că copiii stau aici, se descurcă bine copiii. Mă înţeleg cu ei, îi duc la şcoală, îi duc la grădiniţă", a spus Iulica Ciuciulete.

Andreea are 11 ani şi este cea mai mare dintre fraţi. Vorbeste zilnic cu mama ei şi o aşteaptă în ţară inainte de începerea şcolii.

„Avem nevoie de rechizite, de caiete, de ghiozdane şi am vorbit cu ea şi a zis că ne ia de toate de acolo, caiete, rechizite, tot ce avem nevoie", spune Andreea.

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului spun că noua lege este bună, însă sunt şanse mici să fie respectată, pentru că mulţi părinţi pleacă în străinătate, fără contracte de muncă.

"În majoritatea cazurilor, părinţii nu anunţă plecarea la muncă în străinătate, pentru că, de cele mai multe ori, sunt situaţii în care ei se hotărăsc într-o perioadă foarte scurtă de timp, poate primesc ofertă un contract pentru o perioadă limitată de timp. Poate pleacă pe o promisiune de muncă în străinătate şi, de cele mai multe ori, lasă copiii fie în grija bunicilor cu care locuiesc în acelaşi domiciliu, fie în grija persoanelor din familia extinsă", a precizat Mari Dumbravă, reprezentant Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

Aproape 80.000 de copii români aveau la sfârşitul anului trecut unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri