Sari la conținut
News Alert

Pădure furată ... ca-n codru. 100 de hectare de pădure au fost rase de pe faţa pământului, în comuna Dumbrava, Mehedinţi

Aproape o sută de hectare de pădure au dispărut în ultimii douăzeci de ani din împrejurimile comunei Dumbrava, judeţul Mehedinţi. Toate fiind proprietatea privată a locuitorilor din zonă. Iar furturile continuă. Oamenii spun că aud aproape în fiecare zi drujbele şi au depus nenumărate plângeri la poliţie, dar autorităţile ridică neputincioase din umeri: de paza pădurilor se ocupă angajaţii ocolului silvic, dar numai în baza unui contract, iar locuitorii refuză să-şi înscrie pădurile în administrarea lor.

Ilie Cotîrță a moștenit un hectar de pădure şi ar fi vrut să îl lase, la rândul lui, copiilor. Acum se uită îngrozit: hoţii au tăiat toţi copacii.

Toată pădurea de pe dealul din apropierea comunei Dumbrava este în proprietate privată. A început să dispără de acum 15 ani. În ultimii 3 ani, poliția a făcut 4 dosare penale, a dat 8 amenzi și a confiscat 12 metri cubi de lemn. De paza şi exploatarea pădurilor trebuie să se ocupe ocoalele silvice, la cererea proprietarilor.

O altă explicaţie ar fi aceea că oamenii nu vor să plătească taxa pentru pază. În Mehedinți, tariful mediu este de 100 de lei pe an pentru un hectar de pădure. Deşi legea prevede şi sancţiuni pentru cei care nu încheie contracte cu ocoalele silvice, nimeni nu le aplică.