Prazul, pe cale de dispariţie. În Dolj, nu se mai cultivă pe suprafeţe mari

Data publicării:
130813 praz disparitie

Prazul este pe cale de dispariţie. În judeţul Dolj, în perioada comunismului, se cultivau, anual, zeci de hectare cu leguma oltenească. În prezent, însă, Direcţia Agricolă Dolj nu are în evidenţă niciun fermier care să cultive suprafeţe mari cu praz.  

Agricultorii din Dolj nu sunt interesaţi să cultive praz, pentru că, spun ei, nu este profitabil. Asta deoarece, în ultimii ani, pieţele au fost invadate de praz din import, în special adus din Turcia, iar acesta este, în perioada recoltei, chiar şi cu 25 % mai ieftin. Deşi nu este o plantă pretenţioasă, costurile de producţie în România pentru o astfel de cultură sunt mari. Pe un hectar, costurile de producţie ajung la aproximativ 50.000 de lei. Autorităţile spun că există o soluţie pentru această problemă.

"Înlocuim prazul din supermarketuri cu praz românesc, în momentul în care micii producători vor înţelege şi se vor uni în grupuri de producători, care să poată să producă loturi mari, omogene, de praz, cu care să poată să mergă, să facă concurenţă pe piaţa supermarketurilor acestor producători din Uniunea Europeană", spune Ion Gavrilescu, consilier superior Direcţia Agricolă Dolj

În aceste condiţii, niciun fermier nu cultivă suprafeţe mari cu praz. Doar câţiva mici producători se încumetă să mai cultive leguma tradiţională în grădina. Mihai Alexandru are 40 de ani şi cultivă praz de când se ştie. Acum, cultivă, în medie, 1.500 fire de praz pe an. Alege să-l vânda în zona Banatului, pentru că piaţa din Oltenia este alimentată cu praz ieftin, din import.

"De multe ori se vinde, de multe ori nu se vinde, dar suntem datori să-l punem în pământ, că aşa este de ani de zile, se cultivă prazul. Noi aşa am rămas, să punem prazul", spune Mihai Alexandru

„Eu am renunţat de mult la praz. Ne ocupăm de ardei, de castraveţi, morcovi şi alte legume”, spune un alt producător.

Faptul că prazul se cultivă foarte puţin se vede şi în pieţe.

Înainte de Revoluţie, în Dolj, se cultivau, anual, minim 25 de hectare cu praz, iar de aici erau alimentate şi pieţele din alte regiuni ale ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri