Sari la conținut

Amintiri despre eroii aerului. Cel mai în vârstă veteran de război a scris două cărţi despre Smaranda Brăescu, prima femeie pilot din România

Într-un colţ al camerei, înconjurat de diplome, medalii şi fotografii, generalul în rezervă Neculai Staicu Buciumeni rememorează fiecare moment din cel de-al doilea Război Mondial, când a luptat în munţii Tatra alături de aviatori.

La 95 de ani îşi aminteşte fiecare întâmplare. Prin atâta dramă, a avut şi onoarea să cunoască mulţi aviatori români. Eroi ai cerului despre care vorbeşte cu patimă.

Neculai Staicu Buciumeni, general de brigadă(r): "Alexandru Şerbănescu a fost comandantul unei escadrile de vânători, foarte curajoşi, fiind autorul a 50 de avioane inamice doborate".

O legătură specială îl leagă de Smaranda Brăescu, prima femeie pilot din România, campioană europeană la paraşutism, în 1931, şi campioană mondială, în 1932.

Neculai Staicu Buciumeni, general de brigadă(r): "Am scris despre ea două cărţi. Prima despre anii de glorie ai Smarandei Brăescu şi a doua Regina aerului pentru că aşa a fost numită de presa americană".

Ziua Aviaţiei Române nu a fost uitată nici de autorităţi. Cu ocazia acestei zile, Muzeul de Istorie a organizat o expoziţia intitulată „Memoria Aviaţiei Române".

Maria Magdalena Tuluş, muzeograf: "Aceştia sunt bocancii care au aparţinut femeii, doamnei paraşutismului românesc, Smaranda Brăescu, împreună cu casca şi cămaşa"

Printre vitrinele cu fotografii şi obiecte ale aviatorilor, l-am întâlnit şi pe Nicolae Adamescu, fost paraşutist, care ar da orice să mai poată zbura din nou.

Nicolae Adamescu, fost paraşutist: "Aş zbura şi acum dacă aş avea ocazia, nu aş ezita".

Nu este deloc întâmplătoare organizarea acestei expoziţii la Galaţi, având în vedere că prima cursă de călători aeriană din România, din 1926, a fost Bucureşti-Galaţi-Chişinău.

Maria Magdalena Tuluş, muzeograf: "Avem imagini cu sosirea avioanelor la Galaţi cu prilejul inaugurarii primei linii de navigaţie aeriană naţională Bucureşti-Galaţi-Iaşi Chişinău".

Expoziţia rămâne deschisă publicului până pe 27 iulie.

Intrarea este liberă, iar accesul este de miercuri până duminică.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache