Căsnicii transformate în coşmar

Data publicării:
abuz

Alina Mihăilă are 40 de ani şi este căsătorită de 15. Coşmarul ei a început în urmă cu 10 ani, când bărbatul pe care îl iubea a început să consume alcool şi să se drogheze. Din acel moment, viaţa femeii s-a transformat într-un chin. A îndurat violenţele fizice ale soluţului până acum trei luni, când a aflat de existenţa Centrului pentru Femei Abuzate. Şi-a luat copilul şi a plecat de acasă.

"Mă lovea, mă lua de păr, dădea cu pumnul, cu picioarele. Ultima oară m-a trântit în faţa uşii acolo, în stradă de nu ştiam ce e cu mine" spune femeia. 

Chiar dacă în fiecare zi încearcă să o ia de la capăt, cicatricele se vindecă foarte greu. Acum îşi doreşte doar linişte.

"Îmi doresc să-mi găsesc un loc de muncă. Atâta vreau linişte pentu mine şi băiatul meu. Dacă este sănătate le faci pe toate" spune femeia.

O poveste tristă are şi Ioana. A ajuns în Centru în urmă cu o lună pentru că nu mai suporta violenţele bărbatului cu care a trăit peste 15 ani.

"Aici dacă vii flămând ţi se oferă ceva de mâncare, vii desculţ ţi se oferă de încălţat, eşti foarte bine primit, dar sincer nu este ca la casa ta, ca acolo unde îţi doreşti să fie bine pentru tine şi pentru copil" spune Ioana.

În fiecare zi, se roagă să uite trecutul şi să-şi construiască o viaţă nouă.

"Pentru el noi suntem ca şi moarte, dar numai că nu ne lasă să trăim. Să ne lase în drumul nostru, calea noastră liberă" adaugă Ioana. 

Femeile care ajung în Centru primesc gratuit, zilnic, masă caldă, consiliere psihologică şi juridică, iar copiii sunt ajutaţi să meargă la grădiniţă sau la şcoală. O femeie poate sta în centru trei luni, dar, în cazuri excepţionale, internarea se poate prelungi.

Mariana Robea, director Centrul pentru Femei Abuzate: "Le îndreptăm către cursurile gratuite care se fac la AJOFM sau ONG care oferă acele cursuri pentru recalificare şi pentru ajutorul întocmirii unui CV în condiţia în care nu au un loc de muncă."

Nu toate femeile care ajung în Centru trec peste trauma suferită şi reuşesc să se reintegreze în societate. Din păcate, multe dintre ele revin la viaţa de dinainte.

Ramona Lişman, psiholog: "De cele mai multe ori victimele revin în climatul familial de unde au plecat pentru că sunt dependente de mediu. Au credinţe puternice care vin din familile de origine care spun că femeia trebuie să fie supusă bărbatului. Indiferent ce se întâmplă trebuie să locuieşti acolo pentru copii."

În fiecare an, sute femei din Galaţi sunt abuzate fizic de bărbaţii cu care convieţuiesc. Centrul pentru Femei Abuzate are o capacitate de 22 de locuri care, în acest moment, sunt ocupate. Aici ajung, anual, în jur de 100 de femei.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara descoperită de un bărbat din Gorj în timp ce se plimba printr-o pădure: Sigur a fost ascunsă din...
Digi FM
Universitatea din București îi ia apărarea profesorului îmbrăcat în fustă: “Trăim într-o țară democratică...
Pro FM
Primele imagini cu Celine Dion la Paris. Artista ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Oimpice
Film Now
A fost dezvăluită cauza morții iubitei lui Clint Eastwood. Christina Sanders și-a pierdut viața la 61 de ani
Adevarul
Ce înseamnă prezența bombardierelor strategice americane în România. Explicațiile unui fost reprezentant al...
Newsweek
Armata britanică a testat arma cu laser de pe un vehicul blindat. Distruge ținte cu viteza luminii
Digi FM
Unde s-a angajat fiica cea mare a Amaliei și a lui Ilie Năstase, pe perioada vacanței. Studiază la Paris, dar...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Pare că nu a îmbătrânit nici măcar o zi, dar singura teamă a lui Keanu Reeves este moartea: „Mă gândesc la ea...
barbat incatusat amenintare cu pistol satu mare
Panică într-un parc din Satu Mare. Un bărbat a amenințat trecătorii cu un pistol de tip airsoft