Sari la conținut

De pază la statuie

În cei 104 ani de când a fost ridicată, statuia lui Mihai Eminescu din parcul care-i poartă numele nu a fost niciodată păzită ca până acum. Poliţişti locali şi agenţi ai unei firme private de pază au patrulat toată noaptea în jurul ei.

Miercuri a fost montată mâna muzei lui Eminescu şi astfel statuia a fost întregită pentru ceremoniile care au loc pe 15 ianuarie.

"E o misiune specială în seara asta, ca în fiecare an, de altfel. Sper să nu avem incidente, să ne rezolvăm serviciul aşa cum trebuie, regulamentar. Deocamdată este bine, nu avem probleme. Sper că totuşi gălăţenii au înţeles că civic este să fie mânuţa la locul ei, aşa cum a fost creată de sculptor" spune un agent de pază.

"Suntem în dispozitiv la statuia lui Mihai Eminescu şi sper să nu avem evenimente negative" declară un poliţist local.

Când spune evenimente negative, agentul se referă la hoţul care a vandalizat statuia de 25 de ori în ultimii ani. Suspectul nu a fost prins nici pănâ acum, deşi ani la rândul a furat mâna muzei, de fiecare dată în preajma zilei de 15 ianuarie.

Valodie Donciu - agent de pază: "Au trecut şi doi poliţişti pe aici. Au patrulat. Deocamdată nu a trecut nicio altă persoană pe aici".

Pe 15 ianuarie se celebrează ziua lui Mihai Eminescu, iar festivităţile se desfăşoară chiar la statuia poetului.

Aceasta a fost dezvelită în anul 1911 şi a fost realizată de sculptorul Frederic Storck.

Reporteri: Adrian Obreja, Tudor Neacşu
Operatori: Gelu Mormoloc, Ionuţ Mocanu