Sari la conținut

Drum naţional, spaima şoferilor

 Drumul naţional 26 din judeţul Galaţi face legătura cu Republica Moldova. La fiecare ploaie sau ninsoare, gropile din asfalt se înmulţesc, iar cele deja existente se măresc. Nu este singurul lucru care îi nemulţumeşte pe şoferii care circulă pe acest drum.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Cei care trec pe drumul naţional 26 riscă nu doar să-şi strice maşinile ci şi să scoată bani din buzunar pentru o amendă. Asta doar dacă aceea cameră de supraveghere constată că nu au plătit şi rovinieta. Iar acest lucru stârneşte şi mai mult nemulţumirea şoferilor".

"E teroare cu maşinile. Drum naţional. DN 26. Rovinietă, asigurare, cer toate, dar nimic, zero. Vin şi cârpesc petice" spune un şofer.
"Am trei luni de zile de când am făcut bucşăraia, acum trebuie să merg din nou ca să fac bucşele, direcţia, cine ne plăteşte şi nouă? Dacă mergi pe aici trebuie să plăteşti rovinieta, pentru ce plătesc rovinietă?" spune revoltat alt conducător auto.

Primarul comunei Vânători a cerut de nenumărate ori ajutor reprezentanţilor surcursalei din Galaţi a drumurilor naţionale să repare şi să modernizeze şoseaua.

Murgu, primar Vânători: "Au zis că ei sunt pur şi simplu la mâna drumurilor naţionale Iaşi, care îi coordonează şi când primesc fonduri atunci îşi permit să facă lucrări. Dar nu lucrări de anvergură, nu un covor asfaltic, e vorba de acele mici plombări, cu roaba, e ca în evul mediu, nu-ţi vine să crezi, nici eu în sat când fac un drum, fac un proiect, apelez la societăţi care sunt dotate cu utilaje să facem cum trebuie un drum, dar pe un drum naţional. Eu nu ştiu cum nu le este ruşine".

Şi pentru că ninsoarea s-a oprit, lucrătorii de la drumuri naţionale au început să şi peticească. Au primit o maşina cu 3 tone de material şi instrucţiuni să plombeze 15 kilometri din şosea.

Dumitru Toader, muncitor CNADNR: "N-am pus zi de zi, că a fost ninsori, au fost mai multe treburi, a fost ud carosabilul. N-am putut să facem. Anul trecut nu mai ştim de câte ori am plombat, că a fost zi de zi, nu pot să-mi dau seama de cât am făcut. De multe ori! Aoleoo, dacă el se rupe mereu. Ce să facem? Mereu, mereu, mereu. Nu pot să mă dau seama de ce se rupe repede aşa, deci este un material, cred că este mai bătrân cum s-ar spune".

Potrivit reprezentanţilor CNADNR, Drumul Naţonal 26 este inclus într-un studiu de fezabilitate privind modernizarea arterei. Valoarea investiţiei este de aproximativ 331 milioane de lei.

Conform răspunsului trimis la solicitarea redacţiei Digi24 Galaţi, în 2013 şi 2014 s-au executat lucrări de întreţinere care vor continua şi anul acesta.

Potrivit aceluiaşi comunicat,reprezentanţii CNANDR pun investiţiile slabe din 2014, pe baza Strategiei fiscale - bugetare adoptate pentru 2014-2015 care reduce considerabil bugetul alocat proiectelor de modernizare a drumurilor.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc