Sari la conținut

Galaţi, oraşul fără drum de centură

De trei ani, autorităţile din Galaţi discută despre construirea unei şosele de centură. Până acum însă, Primăria a cerut doar un studiu de fezabilitate din care rezultă că valoarea investiţiei ar fi de 28 de milioane de euro.

Emanuela Turcu - purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Drumul de centură, sau aşa-numitul drum de centură din acest moment se sugurmă undeva şi acolo vorbim de o extindere. Cert este că acest proiect are nevoie de finanţare şi căutăm o sursă de finanţare pentru că, aşa cum vă spuneam, bugetul local nu poate suporta în integralitate acest proiect."

Până când vor fi găsite soluţiile de finanţare şi vor începe lucrările, ocolitoarea Galaţiului rămâne o problemă atât pentru cei care locuiesc în apropiere, cât şi pentru şoferi.

Raluca Ardean - reporter Digi24: "Acest tronson, aparţinând drumului de centură din Galaţi, este unul dintre cele mai periculoase. Şi asta pentru că trotuarul în zonă are o lăţime mai mică de un metru. Astfel încât oamenii care trec pe aici pot deveni victime ale unor grave accidente rutiere."

Aproape săptămânal, aici au loc accidente de circulaţie. De la începutul anului, un om a murit şi alţi trei au fost grav răniţi în patru accidente.

"Trotuarele sunt înguste, nu pot să se ferească" a spus un gălăţean.

Iar cei care trăiesc în casele din apropiere se plâng de trepidaţiile produse de maşinile de mare tonaj.

"Mi s-a stricat prima casă a mea. Şi mi-au făcut băieţii ăştia casa aicea cu o cameră numai. - Din cauza maşinilor mari? - Din cauza maşinilor mari, da!" a spus un gălăţean.

"Nu seamănă nici cu un drum de centură, nici cu o şosea de oraş. E dezastru. Şi plus de asta nu e un semafor aici să poţi să ieşi. Stai aici, ia uitaţi câta coloana de maşini!" a spus un gălăţean.

Un proiect de construire a unui drum ocolitor al oraşului Galaţi are şi Compania de Autostrăzi şi Drumuri. Această variantă ar costa aproape 1.200.000 lei, iar proiectul datează din 2012. Ruta propusă în proiectul CNADNR ocoleşte cu aproximativ 30 de kilometri municipiul Galaţi.

reporter: Tudor Neacşu

operator: Marian Munteanu