Sari la conținut

Militarii români s-au întors acasă. 300 de militari din Galaţi au participat la exerciţii în Germania

Soldaţii au participat în Germnia, alături de militari din alte 13 ţări, la exerciţii în cadrul NATO.

Scenele de răboi la care au luat parte i-au pus în cele mai dificile situaţii. Valentin Onofrei, are 23 de ani şi a fost pentru prima dată la o astfel de aplicaţie.

slt. Valentin Onofrei - militar: "Nu a reuşit batalionul de americani care a atacat acel sat, nu a reuşit să ducă până la capăt misiunea şi au fost scoşi din luptă, rând pe rând de către blindatele noastre. Până la urmă au venit arbitrii şi ne-au scos pe noi din luptă ca să poată să execute şi ei."

Pe lângă americani, soldaţii noştri au mai avut un adversar dificil.

lt. Cosmin Pieptea - comandant Companie Batalionul 242 Tancuri: " Singura problemă ne-a creat-o terenul. Nu am fost obişnuiţi cu terenul, pentru că la noi este ceva mai plat, iar acolo am avut inclusiv pădure şi dealuri cu roci." 

Deşi tehnica românilor este depăşită faţă de cea a americanilor, aceştia au reuşit să-i facă pe adversarii lor să dea cu arma de pământ.

plt. adjutant Valerică Militaru - subofiţer de Companie 284 Tancuri: "Colonelul lor a recunoscut că a fost singura aplicaţie în care a fost învins de mai multe ori. Am făcut nişte jocuri de scenă, le-am dat momeală cu o anumită parte a formaţiei. Băieţii au muşcat-o, noi am atacat în partea cealaltă."

gen. de brigadă dr. Lucian Foca - comandantul Diviziei 2 Infanterie: "În relaţia tehnică militară, luptător şi mediul operaţional, cel mai important este luptătorul, omul. Care dacă este foarte bine pregătit, bine antrenat şi dovedeşte coeziune pentru luptă, poate să schimbe raportul de forţe."

La exerciţiul militar din Germania, soldaţii din Galaţi au fost reprezentanţii României.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache