Sari la conținut

Şcolile profesionale, la mare căutare

Bucătar, ospătar, cofetar, lăcătuş sau mecanic sunt doar câteva dintre domeniile cu care s-au prezentat la Târgul de Meserii liceele tehnologice din Galaţi.

Şi cum în ultimul timp, angajatorii caută tineri care ştiu deja o meserie, mulţi dintre elevii care termină şcoala generală în această vară ştiu deja ce drum vor să urmeze.

M-am gândit la o meserie de bucătar. Într-un restaurant, cu o echipă specializată. Mă gândesc şi la propria ta afacere" spune un elev.

„Aş vrea să încerc să fiu bucătar sau cofetar. Îmi place. Dacă pot lucra pe un feribot pot face foarte mulţi bani" declară alt elev.

„Coafură. Mi-a plăcut că au făcut o demonstraţie. Au făcut un spic şi mi-a plăcut cum arată. Aş lucra într-un salon de lux şi foarte cunoscut" spune o tânără.

Corina Gavrilă, director Colegiul Tehnic „Dumitru Moţoc" Galaţi: „Privim cererile angajatorilor care văd că sunt un pic mai circumspecţi în a angaja absolvenţi de liceu şi doresc în mod deosebit absolvenţi de şcoli profesionale, atât în practică, dar şi pentru angajare."

Aneta Felea, inginer profesor Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu" Galaţi: „Căutăm să le explicăm elevilor că meseria pe care o aleg le va asigura şi un loc de muncă. Deja avem elevi angajaţi din cei care au făcut practică."

Nouă licee tehnologice din Galaţi şi-au prezentat ofertele de şcolarizare pentru anul viitor.

Diamanta Bulai, inspector general adjunct ISJ Galaţi: „Avem o ofertă în creştere faţă de anul trecut. Dacă anul trecut am organizat 31 de clase de învăţământ profesional, pentru anul şcolar viitor avem 40 de clase."

Peste 1.200 de locuri sunt oferite elevilor de unităţile de învăţământ pe diverse domenii pentru anul şcolar 2015 -2016.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Marian Munteanu