Sari la conținut

Un tânăr din Brăila va studia fizica la Harvard. Denis Turcu a primit o bursă completă de studii în America

La cei 19 ani ai săi, Denis a adunat atât de multe diplome, medalii şi trofee la concursurile de fizică, astronomie şi astrofizică încât a primit o bursă completă de la Harvard, în condiţiile în care un an de studiu la universitatea americană costă 70.000 de dolari.

Tânărul a aplicat la 21 de Universităţi din Statele Unite ale Americii şi la alte cinci universităţi din Marea Britanie. Patru instituţii de învăţămţânt universitar l-au vrut pe Denis ca student: Universitatea Cambridge şi Bath University din Marea Britanie, dar şi universităţile Stanford şi Harvard, din SUA. Momentul primirii mailului de confirmare a fost emoţionant şi nu i-a fost uşor să aleagă.

Denis Turcu - student Harvard: "A fost un moment de nedescris când l-am văzut, când l-am deschis şi când am văzut că scrie acolo, îngroşat, ''congratulations''. Oferta de la Harvard a fost mai bună, financiar vorbind. Pe lângă acest lucru m-am uitat şi la domeniile de cercetare de la cele două facultăţi. Deşi Stanford-ul este foarte bună pe fizică şi fizică modernă, şi Harvard se ridică la un nivel foarte sus, fiind cea mai bună facultate care studiază astrofizica. M-a atras foarte mult acest lucru".

Denis a moştenit dragostea pentru numere de la tatăl său, profesor de matematică. În gimnaziu a descoperit fizica, de care s-a îndrăgostit iremediabil.

Denis Turcu - student Harvard: "Am descoperit fizica în clasa a şasea şi am avut plăcerea de a vedea că e o ştiinţă mult mai palpabilă, ceea ce m-a atras foarte mult deoarece m-a ajutat să înţeleg mai mult fenomenele care se întâmplă în jurul meu. Aici am două medalii, amândouă de aur, de anul acesta, de la Olimpiada Internaţională de Astrofizică. Una, e din aur absolut, cealaltă pentru cea mai bună lucrare observaţională".

Denis e singurul copil al familiei Turcu, iar părinţii lui spun că acesta i-a făcut să se simtă cei mai fericiţi oameni de pe pământ.

Narcis Turcu - tatăl lui Denis: "A trebuit să ridic plicul de la curierat şi vă daţi seama, fără cuvinte. A fost emoţionant, n-am putut să cred acest lucru."

Tânărul spune că îşi doreşte să devină profesor la o universitate de prestigiu din lume. El va pleca joi, în America.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Luigi David 

Editor web: Dana Costache