Sari la conținut
News Alert

VRANCEA. Drum naţional plin de gropi

Turiştii care ajung în Soveja ar putea vizita şi Lepşa, staţiune situată la numai 15 kilometri distanţă, în doar 10 minute, dacă ar folosi drumul naţional 2 L.

Dar pentru că drumul este impracticabil, şoferii sunt nevoiţi să se întoarcă şi să ocolească peste 100 kilometri, pentru a ajunge dintr-o localitate în alta.

"Păcat că mai sunt 15 kilometri impracticabili. Pentru 15 kilometri să faci un ocol de 100 şi ceva de kilometri" spune un turist.

"Făcea legătura cu Lepşa, cu Braşovul, acum este impracticabil. După cum se vedeţi dumneavoastră chiar a drum naţional arată, drum naţional la noi în România, nu credeam că există aşa ceva" este de părere alt turist.

Costică Ciolan, primarul comunei Soveja: "De cel puţin 15 ani starea este deplorabilă, dar de vreo 7, 8 ani aproape este impracticabil, decât doar cu autoturime care sunt mai înalte".

Sunt şi şoferi care ignoră indicatorul Drum Închis şi se încumetă să meargă pe şoseaua plină de capcane.

"Trebuie să fim şoferi cu experienţă ca să trecem pe aici, dar e jalnic, după cum se vede e pericol" spune un conducător auto.

Reabilitarea drumului este aşteptată de ani buni şi de autorităţile din Soveja, care speră că, astfel, zona va atrage mai mulţi turişti.

Dacă drumul va fi reparat, turiştii nu vor mai fi nevoiţi să ocolească şi îşi vor putea continua traseul mai departe către Lepşa, Târgu Secuiesc şi Poiana Braşov.

Costică Ciolan, primar comuna Soveja, primar: "De aici de la Soveja peste deal până la Poiana Braşov sunt 114 kilometri, deci vă daţi seama investitorii ar veni către Soveja, şi-ar întrepta atenţia, s-ar revitaliza turismul în zona Sovejei".

Şansele ca drumul naţional să fie reabilitat în viitorul apropiat sunt însă minime. Pe 10 iulie, a avut loc deschiderea ofertelor pentru realizarea expertizei tehnice şi a studiului de fezabilitate, însă pe 27 august ambele proceduri au fost anulate.

Motivul? „Au fost depuse numai oferte inacceptabile sau neconforme", au susţinut reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri.

"Relansarea procedurii va fi făcută în cel mai scurt timp. Valoarea lucrărilor ce vor fi realizate în vederea modernizării DN 2L va fi cunoscută după finalizarea etapelor de proiectare, respectiv Expertiza Tehnică şi Elaborarea Studiului de Fezabilitate". 

Sursa: CNADR

Din cauza lipsa infrastructurii proaste, în ultimele două decenii, staţiunea Soveja a intrat în declin şi este căutată de tot mai puţini turişti.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Gelu Mormoloc

Pe aceeași temă