Sari la conținut

VRANCEA. Şcoală de Artă Florală

După ce a lucrat timp de două decenii în domeniul horticol, Dana State şi-a deschis în 2006 propria florărie.

S-a specializat în tehnicile florăritului, a urmat cursuri în ţară şi străinătate, iar în urmă cu o lună s-a decis să înfiinţeze o Şcoală de Artă Florală.

Dana State, florist: "Dacă vrei să lucrezi într-un cadru legal şi vrei ca diplomele să fie recunoscute de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, tu ca formator trebuie să ai o şcoală de specialitate".

În cadrul şcolii, elevii învaţă denumirea latină a florilor, cum se îngrijesc, dar şi cum se confecţionează un aranjament floral.

Dana State, florist: "Florarul trebuie să ştie foarte bine cum se comportă o floare în vază, cât rezistă, la ce temperatură trebuie să o ţii, ce lucrări de îngrijire necesită, ca să o păstrezi cât mai mult şi să poţi valorifica frumos".

După finalizarea cursului, toţi absolvenţii vor primi diplome recunoscute de Ministerul Muncii şi se vor putea angaja ca florist.

"Este foarte frumosă şi a fost foarte uşor de realizat. Este prima brăţara pe care am făcut-o" spune un cursant.

"Am realizat o coroniţă ..pe care mi-o pun pe cap. A fost foarte uşor" declară altă cursantă.

Cei care vor să îşi deschidă o afacere cu flori trebuie să stăpânească tehnica florăritului, să obţină un certificat de florist şi.... să aibă multă pasiune.

"Ca să vinzi flori îţi iei o tarabă în piaţă şi vinzi flori. Ca să ai o florărie trebuie să ai în tine noţiunea de artă florală şi să ai pasiunea florilor" spune Dana.

Florăria Danei State este singura din Focşani care achiziţionează flori direct de pe bursă, din Olanda.

Dana State, florist: "Le comandăm online, lucrăm direct cu Bursa din Olanda, apoi o firmă preia comanda noastră şi se asigură transportul până la uşa magazinului".

Cei care vor să urmeze cursurile Şcolii de Artă Florală din Focşani trebuie să plătească între 150 şi 180 de lei, în funcţie de cursul pentru care optează: atelierele hobby sau cursul basic.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Luigi David

Pe aceeași temă