Aparat performant folosit de medicii din Bacău. Dispozitivul ajută la reducerea timpului de refacere

Data publicării:
aparat medical

Spitalul din Bacău a achiziţionat recent un aparat cu ajutorul căruia pot interveni chirurgical mult mai eficient. Este vorba despre un mecanism care, în timpul intervenţiei, coagulează sângele de la vasele mari. Medicii pediatri au testat deja acest aparat de două ori. Ultima dată cadrele medicale au intervenit la un copil de 12 ani care suferea de peritonită și se afla într-o stare extrem de gravă.

"Faptul că s-a reușit să se rezolve minim invaziv, adică fără incizii mari, oferă un prognostic mai bun pe termen lung, în sensul că există mai mică șansa de aderență, de ocluzii postoperatorii, de suturații ale plăgii, astea sunt mult mai mici, iar recuperarea ar trebui să fie mult mai rapidă pentru că mușchii practic, nu sunt incizați, decât 5, 10 mm," a explicat dr. Mihai Galinescu, șef Secție Chirurgie Pediatrică la Spitalul Judeţean de Urgenţe Bacău.

Aparatul este atât de performant, încât permite coagularea vaselo de sânge mari. Și mai mult decât atât, știe singur când trebuie să intervină în timpul operației.

"Sunt, de fapt, două instrumente care se adaptează într-un singur aparat, una care are un principiu prin care taie prin vibrarea unei lame de o talpă, vasul fiind între această talpă și lamă, iar al doilea face coagulare electrică iar după aia are o lamă care taie țesutul, în vasul care e coagulat," a adăugat medicul Mihai Galinescu.

Dr. Aurelia Țaga, director medical Spitalul Județean de Urgență Bacău: "refacerea post operatorie a unui copil la care s-a intervenit cu un astfel de aparat este multa mai rapidă, pierderile de sânge sunt minime, riscul de a avea anemie post operatorie este minimă și, ca atare, calitatea vieții revine la normal într-o perioadă foarte scurtă după actul operator."

Un asemenea aparat nu costă foarte mult, mai spun cadrele medicale. Dr. Adrian Popa, manager Spitalul Județean de Urgență Bacău: "producătorii respectivului aparat sunt producători americani, costurile nu sunt foarte ridicate dacă este să judecăm la nivelul unui spital județean, a costat în jur de 53.000 de lei, costurile, jumătate suportate prin ajutorul unei companii private, însă utilitatea aparatului este de notat."

De beneficiile acestui aparat se vor folosi, anual, câteva sute de copii care au nevoie de operaţie, spun medicii pediatri de la Spitalul Județean de Urgență din Bacău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri