Autoritățile ieșene se roagă să nu ningă

Data publicării:
nepregatiti 20pentru 20iarna-33204

Cel mai prost stăm la secţia Drumuri Naţionale. Acolo se află în stoc doar 1.000 de metri de parapeţi pentru zăpezi din necesarul de 26.000, 12 tone de motorină din necesarul de 20, iar din cele 8.500 de tone de material antiderapant, în depozit sunt doar 1.600.

Cătălin Soroceanu, director Drumuri Naţionale Iaşi: ”În lucrări executate cu terţi şi-au asigurat 20 la sută din materialul necesar antiderapant, conform instrucţiei de iarnă 525-2011, utilajele urmând să intre în baze în momentul în care condiţiile meteo o impun.”

Prefectul Romeo Olteanu le-a cerut celor responsabili să caute o soluţie: ”Garduri de protecţie anti-zăpadă sunt asiguraţi în acest moment 10% din cât ar fi necesar pentru sectoarele de drum care sunt vulnerabile la înzăpezire, la viscol şi se pare că nici nu vor mai putea să acopere necesarul decât într-o mică măsură.”

Nici Serviciul de Ambulanţă nu va putea funcţiona la parametri normali în caz de urgenţe. In Iaşi exista un singur vehicul ce poate interveni când ninge abundent. Dr. Florin Agapi, director Serviciul de Ambulanţă Iaşi: ”Acelaşi care îl avem de anul trecut, însă vreau să vă spun că are 34 de ani şi nu ştim când poate să cedeze. De accea, aceste vehicule pe care le-am căutat şi îmi pare rău că le-am găsit abia acum, dar le-am căutat de multă vreme, sperăm cât de curând să strângem banii necesari.”

”Începând de pe data de 14 noiembrie când temperaturile minime din cursul nopţii vor scădea sub 0 grade celsius.Din punct de vedere al precipitaţiilor, acestea vor fi slab cantitativ” (Gina Tiron, meteorolog)

Costul pentru o astfel de maşină se ridică la 47.000 de euro, iar reprezentaţii Serviciului de Ambulanţă speră sa poată strânge banii apelând la populaţie. Autorităţile mai au însă timp să se pregătească deoarece meteorologii nu anunţă ninsori pentru luna noiembrie.Gina Tiron, meteorolog: ”Se vede o uşoară răcire începând de pe data de 14 noiembrie când temperaturile minime din cursul nopţii vor scădea sub 0 grade celsius.Din punct de vedere al precipitaţiilor, acestea vor fi slab cantitativ şi trecător în data de 14 noiembrie. Deocamdată nu se văd ninsori la Iaşi.”

Cele mai dificile sectoare de drum în caz de ninsoare, în judeţul Iaşi, sunt pe DN 28 în localităţile Strunga, Bălţaţi, Târgu Frumos şi pe DN 24 în Bucium şi în localitatea Cotu Morii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri