Sari la conținut

Avion militar, în loc de elicopter. Doi copii în stare gravă au fost transportaţi la Bucureşti

Cei doi copii, unul de doi ani din judeţul Iasi și unul de noua luni din județul Vaslui, au arsuri pe 20 la sută din corp. Pentru transferul lor la Bucureşti, a fost nevoie de un zbor umanitar de urgenţă cu un avion al armatei.

"Întrucât prezentau risc sever, arsurile fiind întinse, vârsta pacientului fiind mică au fost transferați la Spitalul Grigore Alexandrescu din București pe secția Arși. De această dată transportul a fost asigurat cu un avion, recomandările fiind făcute de centrul operațional de situații de urgență București," a spus Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt la Spitalul de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iași. 

Diana Cimpoeșu, coordonatorul SMURD Iași: "Elicopterul SMURD Iaşi este verificat tehnic aşa cum se întâmplă în toată ţara şi aşteptăm decizia Insepctoratului General pentru Aviaţie şi a Direcţiei pentru Situaţii de Urgenţă a Ministerului de Interne pentru reluarea zborului."

Cei doi copii arși au fost asistați pe timpul zborului de o echipă medicală SMURD. Elicopterul aflat în dotarea SMURD Iaşi nu mai zboară de la începutul săptămânii trecute dupa ce un aparat medical s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa. Ca urmare a tragediei, toate procedurile SMURD vor fi revizuite.

Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne: "am decis, şi am sprijinul premierului şi al Guvernului, să regândim tot ce înseamnă proceduri de intervenţie în situaţii de urgenţă pentru a asigura eficienţa maximă acestui sistem. Am dispus reexaminarea în regim de urgenţă a procedurilor departamentului pentru situaţii de urgenţă." 

Pentru perioada în care elicopterele SMURD vor rămâne la sol, misiunile vor fi realizate de celelalte aeronave din flotila Ministerului Afacerilor Interne.