Cursuri de perfecţionare pentru absolvenţi

Data publicării:
cursuri 20de 20prefectionare 20pt 20absolventi-37123

Piaţa muncii nu le oferă nicio şansă de angajare tinerilor absolvenţi, astfel că se văd nevoiţi să se înscrie la Şomaj şi să urmeze un curs de calificare profesională. Laura Berbece a absolvit în vară Administraţie Publică la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. E şomeră şi urmează cursul de perfecţionare pentru manager de proiect.

''Am încercat să caut un loc de muncă, dar se ştie că posturile deocamdată sunt blocate şi am încercat să fructific timpul acesta pe care îl am, şi dacă tot sunt şomeră am zis să fac un curs care să mă ajute pe mai departe'', spune Laura Berbece, cursantă.

În aceeaşi situaţie este şi Sebastian Lucaci, proaspăt absolvent al Facultăţii de Electrotehnică. Cursurile practice din anii de studenţie au fost insuficiente, consideră el, şi vrea să capete experienţă la acest curs pentru a se angaja.

''N-am fost pe chestia de management şi de asta am şi venit aici, ca să am cunoştinţe şi pe partea asta. Eu am fost pe instrumentaţie şi achiziţie de date şi n-am făcut prea mult management, un curs, doar atât cred'', spune Sebastian Lucaci, cursant.

''Se învaţă cum poţi implementa şi câştiga şi scrie proiecte europene, la fel cum poţi avea funcţia de manager într-o instituţie, cum poţi să-şi conduci propria afacere'' (Alexandra Apetrăchioaie, lector formator)

Printre cursanţi se numără şi persoane care au muncit, dar care au rămas fără serviciu din cauza crizei. Ana Gaiţă a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi 30 de ani a lucrat într-o singură întreprindere.

''Aş vrea să-mi deschid o afacere proprie, să-mi manageriez propria afacere, să aflu mai multe lucruri despre fonduri europene pe care vreau să le abordez şi sper să am succes'', spune Ana Gaiţă, cursantă.

''Se învaţă cum poţi implementa şi câştiga şi scrie proiecte europene, la fel cum poţi avea funcţia de manager într-o instituţie, cum poţi să-şi conduci propria afacere sau să aduci fonduri în propria afacere'', spune Alexandra Apetrăchioaie, lector formator.

Jumătate dintre cursanţi se angajează

Statisticile arată că şomerii cu studii superioare care fac aceste cursuri de perfecţionare reuşesc să se angajeze.

''Din absolvenţii noştri, pe care noi îi monitorizăm pe o perioadă de 12 luni, zic eu că chiar rata de plasare este foarte bună, peste 50-55% am avut încadraţi pe piaţa muncii din aceste ocupaţii'', spune Norica Andrei, şef la Centrul de Formare Profesională Iaşi.

Anul acesta, peste 1.700 de şomeri au urmat cursuri de calificare profesională, iar 150 dintre ei au studii superioare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri