Proiectul de lege care prevede eutanasierea pisicilor fără stăpân a fost retras

Data actualizării: Data publicării:
Două pisici prietene.
Foto: Profimedia

ACTUALIZARE 22.00 Deputatul Daniel Toda a anunțat pe pagina de Facebook că retrage proiectul de lege care prevede ca pisicile nesupravegheate să fie incluse în categoria „animal fără stăpân”.

„Am trei pisici şi un câine. Pisicile sunt toate de rasă comună și nu le-am cumpărat, le-am adoptat. Mi-e greu să văd pisici murdare, slabe sau bolnave alergând printre maşini, sperând să găsească o bucăţică de mâncare. Dar, astăzi, am primit mesaje în care am fost numit "ucigaș de pisici", psihopat, amenințat în fel și chip. De ce? Pentru că am inițiat un proiect legislativ pentru a reglementa situația pisicilor fără stăpân. Fiindcă este reglementată doar situația câinilor fără stăpân, unităţile administrativ-teritoriale nu pot aloca fondurile necesare adăpostirii, tratamentului şi sterilizării lor. Mai mult, nu există nici obligația microcipării lor, ceea ce permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari fiindcă nimeni nu îi poate sancţiona. Asimilând pisicile câinilor se poate ajunge ca și acestea să fie eutanasiate după o vreme, dacă suferă de boli incurabile sau nimeni nu le adoptă. Reprezintă ele un pericol pentru oameni pentru a li se întâmpla asta? Evident că nu. Dar, la fel, nici câinii de talie mică nu sunt, mi-ați putea replica. Ce ar trebui să facem atunci? Aceasta trebuie lămurit de către opinia publică. Noi trebuie să creăm cadrul legislativ pentru ca orașele și comunele să poată aloca fonduri pentru construirea unor spații pentru cazarea lor, sterilizare și tratament. Pe urmă, trebuie să avem o dezbatere dacă le repunem în teritoriu sau le eutanasiem. Personal, nu sunt de acord nici cu eutanasierea câinilor, cu atât mai puțin a pisicilor. Însă, având în vedere reacțiile de astăzi, pentru a pune punct mesajelor oribile pe care le primesc, voi retrage propunerea legislativă. O fac cu inima strânsă fiindcă trebuie să ne preocupăm și de pisici. Așa că voi lansa săptămânile viitoare o dezbatere publică pe tema aceasta,” a transmis Toda.

Știre inițială: Pisicile considerate a fi fără stăpân ar putea fi capturate, duse în adăposturi şi, după caz, eutanasiate, potrivit unei propuneri legislative privind modificarea şi completarea OUG nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a animalelor fără stăpân, ordonanţă care se referă la gestionarea câinilor fără stăpân.

"În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresia 'animal fără stăpân' are următoarea semnificaţie - orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor", prevede propunerea legislativă iniţiată de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda şi susţinută de alţi cinci deputaţi neafiliaţi, scrie Agerpres.

Potrivit proiectului, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

De asemenea, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi, în anumite condiţii prevăzute de proiect, adăposturile publice pentru animale fără stăpân şi au totodată obligaţia de a încadra în serviciile specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenţă şi supraveghere.

Animalele fără stăpân vor fi cazate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat.

Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată, prevede propunerea legislativă.

"Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă", mai stipulează proiectul.

Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate.

Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor prevăzute de actul normativ se suportă din bugetul local sau din alte surse.

Acţiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopţie se realizează cu respectarea normelor şi măsurilor sanitar-veterinare referitoare la protecţia animalelor, iar la acestea vor participa şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor.

Reprezentaţii asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor vor participa la aceste acţiuni, atât în cadrul adăposturilor publice din cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân, cât şi în cadrul adăposturilor private care sunt în parteneriat cu Consiliile locale.

Împiedicarea participării reprezentanţilor asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor la aceste acţiuni se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Proiectul mai prevede, între altele, că la nivelul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân se înfiinţează Registrul de evidenţă a animalelor fără stăpân capturate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari.

Identificarea animalelor cu stăpân se suportă de către aparţinător.

Iniţiatorul arată, în expunerea de motive, că până astăzi s-a reglementat exclusiv modul de gestionare a populaţiei de câini de rasă comună şi "s-a pierdut din vedere populaţia tot mai numeroasă de pisici din rasa comună".

"Chiar dacă acestea nu pun în pericol oamenii, trebuie să avem în vedere faptul că numărul lor tot mai mare determină, în ciuda sancţionării penale a uciderii lor sau a relelor tratamente aplicate, imposibilitatea procurării hranei şi transmiterea unor maladii specifice care se traduc prin suferinţe comune. Pe de altă parte, inexistenţa unui cadru legislativ care să reglementeze gestionarea populaţiei pisicilor fără stăpân înseamnă imposibilitatea pentru unităţile administrativ-teritoriale de a aloca fondurile necesare adăposturilor, tratamentului şi sterilizării lor. Nu în ultimul rând, inexistenţa obligativităţii microcipării pisicilor permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari. Astfel, se impune modificarea şi completarea prevederilor OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prin acordarea unui tratament identic şi pisicilor", susţine iniţiatorul.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri